Україна переживає надзвичайно відповідальний період практичного входження у президентську передвиборну кампанію, коли відбувається позиціонування політичних сил — таку думку висловив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час учорашньої зустрічі з другим заступником держсекретаря США Стівеном Пайфером. Дуже важливо зберегти за цих умов порозуміння, і Верховна Рада має бути відповідальна за те, щоб процеси відбувалися прозоро й демократично, наголосив Володимир Литвин.
Як повідомила журналістам керівник прес-служби ВР Вікторія Шведова, на прохання Стівена Пайфера Володимир Литвин прокоментував вибори в Мукачевому та ситуацію з конституційною реформою. Для Верховної Ради, зазначив її Голова, важливо дати принципові оцінки мукачівським подіям, щоб виключити такі прояви в майбутньому. Він висловив сподівання, що Мукачеве стане уроком — але, наголосив Володимир Литвин, урок цей не буде повний без заходів, які мають бути прийняті щодо виявлення порушень. Він припустив, що після 10 травня парламент знову заслуховуватиме з цього приводу керівників силових відомств.
Голова ВР також піддав сумніву доцільність подальших голосувань інших законопроектів з конституційної реформи. Володимир Литвин вважає, що це не має ані правової, ані політичної перспективи: адже йдеться про внесення змін до одних і тих самих статей Конституції, а це суперечить її статті 158 . Він висловив думку, що доцільніше зосередитися на законотворчій роботі у розвиток чинного Основного Закону.
Під час розмови Володимир Литвин наголосив на важливості зміцнення україно-американських міжпарламентських зв’язків. Голова ВР передав до Конгресу США листа з запрошенням його делегації відвідати Україну в зручний для конгресменів час.