Наприкінці березня, в річницю загибелі В’ячеслава Чорновола, у Києві та Львові відбулися урочисті вечори пам’яті. На них, крім усього, йшлося про увічнення місць, пов’язаних з його іменем. Зокрема, про відкриття на його батьківщині у селі Вільховець Звенигородського району, що на Черкащині, меморіального музею. Для цього є передумови —батьківський будинок Максима Йосиповича та Килини Харитонівни Чорноволів.

Шкода, але не раз оприлюднена ідея про створення у Вільховці музею  досі залишається нездійсненною. Мало того, старий глиняний будиночок, обкладений цеглою, поступово руйнується: тріскаються стіни, ось-ось завалиться дах. Працівники сільської ради як можуть турбуються про садибу. Однак виділити гроші на ремонт оселі не в змозі — бюджет сільради куций. Його навіть бракує, щоб утримувати сільський дитсадок.

— Після закриття цукрового заводу ми зовсім зубожіли, — бідкалася секретар сільради Марія Лисенко. — Немає коштів на соцкультпобут і в районі. А щоб перекрити дах, замінити порохняві крокви і балки, потрібно не одну тисячу гривень. Марія Іванівна розповіла також і про великий інтерес до батьківщини Чорновола. Вільховець розташований уздовж автошляху, який веде подорожнього до знаменитих шевченківських місць: Кирилівки, Будищ, Моринців. Тож мандрівники, котрі їдуть вклонитися Тарасовій землі, незмінно завертають і до обійстя Чорновола.

На жаль, устаткувати музей не в силі ні родина, ні Фонд В’ячеслава Чорновола, який очолює відома поетеса, вдова Героя України Атена Пашко. Усі кошти, які вдається зібрати фонду, спрямовуються на видання творів видатного державного і громадського діяча.

...На початку квітня знову вдалося побувати біля скромного будиночка сільських учителів. На причілку, під поіржавілим дахом, хиталися на вітрі два кошики з лапатими синтетичними квітами. Меморіальна дошка, прикріплена до потрісканої стіни, сповіщала, що тут провів дитячі та юнацькі роки В’ячеслав Максимович Чорновіл. На дверях маленької веранди висів замок. У дворі було порожньо і самотньо. Тільки шуміли верхів’ям високі ялини, посаджені в дитинстві малим Славком разом з батьком.

Черкаська область.

Від редакції. «Голос України» звертається до всіх, кому небайдужа доля майбутнього родинного музею В’ячеслава Чорновола, допомогти у його створенні. До речі, поміч ця може бути різноманітною: від особистої участі у ремонті батьківського будинку, виділенні будівельних матеріалів до грошового переказу. Листи з пропозиціями надсилати до редакції газети з поміткою «Музей В. Чорновола».