У коридорах районного Пенсійного фонду можна почути різні думки з приводу здійснюваної у країні реформи. Правду кажучи, невдоволених багато. Люди розраховували на значно більше підвищення пенсії, з огляду на стаж роботи на виробництві. Але тільки в 30 відсотків літніх мешканців Ленінського району Луганська пенсії істотно зросли. Іншим довелося задовольнятися збільшенням її до 6,30 грн.

Надія Максимівна Воронцова пропрацювала на шахті понад 20 років, чотири роки з них — під землею, лебідчицею.

— Думала, що пенсія збільшиться гривень на сто, — каже жінка. — Вже і дітям сказала, мовляв, допомагати мені не потрібно, проживу на пенсію. А коли одержала січневу пенсію, вірите, розплакалася...

Завдяки публікаціям у пресі методики розрахунків пенсій люди змогли самі обчислити очікувану суму, підкріплюючи результат належними документами. У цьому зв’язку фахівцям ПФ працювати легше. Щоправда, сум’яття в пенсійну арифметику вносить змінений розмір середньої заробітної плати за 2002 рік із 376 на 306,45 грн.

— Нерідко виникає неординарна ситуація, коли дуже важко знайти правильне рішення. Новий закон сьогодні проходить обкатку. Іноді доводиться звертатися по роз’яснення у вищі органи, — розповідає заступник начальника управління, начальник відділу пенсійного забезпечення управління Пенсійного фонду в Ленінському районі Луганська Наталя Єльникова.

Районний ПФ змушений був перейти на талонну систему обслуговування клієнтів. Загалом десять фахівців у встановлені два дні робочого тижня приймають до 500 пенсіонерів. Утім, і в решту днів відвідувачам у консультаціях не відмовляють.

— На сьогодні багато підприємств закрито, архівні дані не збереглися, — пояснює Наталя Єльникова. — Ми беремо цю ситуацію до уваги, і робимо розрахунок за той період, що підтверджується документами. Коли є потреба, звертаємося в інші області, країни СНД, надсилаємо офіційні запити.

Луганськ.