Цими днями, а особливо вчора, в Україні широко відзначено Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф та 18-ту річницю Чорнобильської катастрофи. Про декотрі заходи вже повідомляла наша газета. Але все-таки про деякі ще варто і необхідно сповістити.

Напередодні річниці

Київ. Всеукраїнська громадська організація «Союз Чорнобиль України» 22 квітня провів благодійну акцію у Київській дитячій клінічній лікарні №1. Діткам, які тут лікуються, вручили подарунки, котрі допомогли придбати ЗАТ «UTEL» і ЗАТ «OTІS». А студенти Національного університету культури і мистецтв подарували свій духовний дарунок — концерт, від якого не було меж захвату у дітей.

Чернігів. Тут презентовано 400-сторінкову книжку голови обласної організації «Спілка «Чорнобиль України» Анатолія Лігуна «Відлуння квітня 1986 року». В основі видання — свідчення військових, пожежників, правоохоронців, працівників об’єднання «Хімволокно», які брали участь у ліквідації наслідків атомного вибуху.

Кам’янець-Подільський Хмельницької області. У школі №17 відкрито музей «Дзвони Чорнобиля», головне панно якого складається із 340 фотознімків. Ініціаторами створення цього острівця пам’яті є депутати міськради: директор школи Микола Нечай та голова громадської організації «Чорнобиль» Володимир Стоцький.

Учора, 26 квітня

Чорнобиль—Київ. Відзначення річниці розпочалося у Чорнобилі о першій годині 24 хвилини ночі мітингом-реквіємом біля пам’ятника «Тим, хто врятував світ». А вранці у столиці й по всій Україні відбулося покладання квітів до пам’ятників жертвам Чорнобильської катастрофи. Удень мітинг-реквієм відбувся в Києві біля пам’ятника «Жертвам Чорнобильської катастрофи» і мітинг скорботи біля пам’ятника загиблим працівникам внутрішніх справ.

У МНС вшанували працівників міністерства, учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. Перед цим за мужність і самовіддані дії під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та активну громадську діяльність, спрямовану на соціальний захист учасників ліквідації, Міністр МНС Григорій Рева нагородив різними відзнаками групу колишніх і нинішніх працівників пожежних служб областей.

Увечері Національний університет культури і мистецтв, педагогічний університет імені М. Драгоманова, Всеукраїнська асоціація «Афганці Чорнобиля» в приміщенні Національної органної зали провели вечір-реквієм «Чорнобиль! Молодь буде пам’ятати!».

Ужгород. В одному із скверів міста відкрито пам’ятник закарпатцям—ліквідаторам аварії на ЧАЕС. До цієї сумної дати вийшла друком книжка ліквідатора аварії тодішнього працівника міліції Петра Бронитерюка, син якого — також ліквідатор катастрофи, помер невдовзі, «Чорнобильський біль — книга пам’яті». У книжці імена всіх 360 закарпатців, що пішли із життя внаслідок катастрофи.

Житомир. Біля пам’ятника Пожежникам, на вулиці Героїв пожежників, відбувся загальноміський мітинг скорботи. А напередодні на цьому самому місці житомиряни збиралися на вечір-реквієм «Запалимо скорботну свічку». У місті відкрито художню виставку «Чорнобиль очима дітей».