Проблеми створення Єдиного економічного простору викликали серйозну дискусію в рамках україно-російської міжпарламентської зустрічі. Парламентська делегація нашої держави, до речі, значно численніша за російську, складалася з представників усіх політичних сил — від лівих до правих. Тож оцінки та бачення перспективи україно-російських відносин лунали різні. Якою мірою протилежні — можна здогадатися з того, що міжпарламентська конференція відбувалася за зачиненими від преси дверима і тривала п’ять годин без перерви.
Обидві сторони казали: діалог корисний тим, що руйнує багато міфів, якими обросла ідея ЄЕП. Не піддаючи сумнівам важливість стратегічного партнерства, українці та росіяни висловлювали не зовсім однакові погляди на ЄЕП. У своїх коментарях російські парламентарії називали певні застереження українських парламентаріїв «безпідставними претензіями». Голова Держдуми Росії Борис Гризлов, називаючи рішення Верховної Ради України про ратифікацію договору про створення ЄЕП історичним, у інтерв’ю журналістам заявив, що «є певна роз’єднаність наших держав у процесах інтеграції». Хоча він переконаний: запитання щодо створення ЄЕП постають лише в тих політичних сил, які не хочуть «єднання» наших народів. Натомість українські депутати зазначали, що стратегічне партнерство, будь-які нові інтеграційні кроки мають бути взаємовигідні для кожної сторони, а не для певних політичних інтересів однієї. За словами українських парламентаріїв, вони так і не отримали чіткої відповіді, чому Держдума Росії не квапиться з ратифікацією ще одного договору — про створення зони вільної торгівлі у рамках ЄЕП?
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин наголосив: формування ЄЕП не повинно перешкоджати курсу України на європейську інтеграцію та її вступ до Світової організації торгівлі. «Ми зійшлися на тому, що ратифіковані угоди, передусім про ЄЕП, жодним чином не суперечать принципам і правилам, за якими розвиваються і Євросоюз, і СОТ, — сказав він. — Ми вибудовуємо нашу політику на цих загальноприйнятих принципах, але виходимо з того, що в усіх учасників ЄЕП є свої національні та політичні інтереси, якими ми мусимо керуватися передусім. Те, що вигідно нашим країнам, має бути вигідне і Європі».
Після завершення зустрічі-діалогу журналісти, зокрема, поцікавилися у Володимира Литвина, чи не виникає в нього побоювань у зв’язку з намірами «Нашої України» оскаржити рішення Верховної Ради про ратифікацію угоди щодо ЄЕП у Конституційному Суді. На думку В. Литвина, сьогодні всі політичні сили в Україні так утягнуті у передвиборну кампанію, що дуже скоро забудуть про ратифіковану угоду. А над реалізацією документів працюватимуть практики.
Учасники міжпарламентської зустрічі домовилися продовжувати консультації на рівні парламентів України і Росії, спрямовані на гармонізацію вітчизняних законодавств у економічній і соціальній сферах, визначати перелік питань, які потребують законодавчого врегулювання для поглиблення співробітництва у гуманітарній сфері тощо.
Алушта.