Безперечно, на останніх подіях тижня відбилося наближення президентських перегонів. Саме тому в епіцентрі парламентського життя були вибори міського голови Мукачевого на Закарпатті.

Ми вже повідомляли про підсумки волевиявлення тамтешніх мешканців і про те, що опозиція, зокрема фракція «Наша Україна», ставить їх під сумнів. У середу про результати своєї роботи в Мукачевому доповідала комісія Верховної Ради, яку очолював заступник голови парламенту Олександр Зінченко. Політичне протистояння, яке розпочалося на Закарпатті, тривало і в сесійній залі. Отож лише у четвер, у другій половині дня, було прийнято постанову за підсумками обговорення результатів виборів мукачівського голови. Щоправда, її зміст був істотно відмінний від пропозицій опозиційних народних обранців.

Немає сумніву: не менш напружено проходитимуть і президентські перегони, до яких готуються і провладні фракції, і опозиційні. Минулого тижня, зокрема, парламентсько-урядова коаліція назвала своїм кандидатом на посаду глави держави Прем’єр-міністра України Віктора Януковича. Однак у вівторок лідер Народно-демократичної партії народний депутат Валерій Пустовойтенко зробив заяву про те, що ця політична сила ще в листопаді минулого року прийняла рішення висунути свого кандидата на президентські вибори. А його однопартієць голова Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов у відповідь сказав, що лідер НДП поставив народних демократів на межу розколу.

Власне пора політичних «розлучень» уже розпочалася. Так, фракція Партія промисловців і підприємців — «Трудова Україна» припинила своє існування. Відтепер у парламенті є лише фракція «трудовиків». Щоправда, й вона зазнала численних втрат — її покинув народний депутат Сергій Бичков. А народний депутат Віктор Пінчук, хоча й залишився у фракції, подав заяву про вихід із партії «Трудова Україна».

Натомість лідер Партії промисловців і підприємців Анатолій Кінах учора сказав, що припускає, що ПППУ самостійно братиме участь у президентських виборах. Хоча нещодавно промисловці й підприємці палко вітали появу «єдиного кандидата» від провладних фракцій парламенту.

Водночас у Верховній Раді створено нове об’єднання «Центр», яке, за словами Першого заступника Голови ВР Адама Мартинюка, «найбільш демократичне»: кожен із 16 народних обранців має право представляти інтереси депутатської групи. До неї увійшла більшість позафракційних народних обранців.

Щоправда, наближення травневих свят, робота парламентаріїв у виборчих округах дещо зменшать напруженість протистояння. Але остаточно зняти її не вдасться, оскільки майбутні претенденти на президентську булаву робитимуть усе для створення інформаційних приводів. А тому ймовірні різноманітні політичні «шлюби й розлучення». З розрахунку на майбутні дивіденди.