У Криму, в Алушті, триває дводенна україно-російська зустріч-діалог «Україна—Росія: стратегічне партнерство» за участю глав держав, глав парламентів і парламентських і урядових делегацій України та Росії.
Президент України Леонід Кучма і Президент РФ Володимир Путін обговорили питання підвищення ефективності двостороннього співробітництва та проблеми міжнародної політики. Програма дводенної робочої поїздки українського Президента також передбачає відвідання будівельного майданчика, де споруджують комплекс «Українська школа-гімназія», ознайомлення з ходом робіт із реконструкції об’єктів на території Бахчисарайського історико-культурного заповідника.
Делегація Верховної Ради України на чолі з главою парламенту Володимиром Литвином учора взяла участь у конференції, що проходить у рамках україно-російської зустрічі-діалогу.
Відбулася дискусія на тему «Роль парламентів України і Росії у процесах двосторонньої та багатосторонньої інтеграції», на якій українські та російські парламентарії обговорили проблеми синхронізації законодавств обох держав у економічній та соціальній сферах, проблеми правового забезпечення формування Єдиного економічного простору, розвиток міжпарламентського співробітництва.
Відкриваючи конференцію, голова Верховної Ради Володимир Литвин наголосив, що на вищих законодавчих органах України і Росії лежить історична відповідальність за стан україно-російських відносин і розвиток стратегічного партнерства двох держав. Останнім часом, зазначив В. Литвин, україно-російські відносини набули «якісно нової динаміки і системного характеру». Основою для їх поглиблення, за його словами, стала синхронна ратифікація Верховною Радою України та Державною Думою Росії угод про створення Єдиного економічного простору, державний кордон і використання Керченської протоки. На думку глави українського парламенту, створення ЄЕП сприятиме проходженню товарів на ринки обох держав, створенню нових робочих місць, а в підсумку — підвищенню добробуту наших народів.
Володимир Литвин наголосив на необхідності створення зони вільної торгівлі у рамках ЄЕП, водночас зазначивши, що формування Єдиного економічного простору не повинно перешкоджати курсу України на Європейську інтеграцію та її вступу до Світової організації торгівлі. «Можна констатувати, що це — історичні події, які свідчать про зростання взаємопорозуміння не тільки між керівниками наших держав, а й народами, — сказав Володимир Литвин. — Ми впевнені, що наші відносини базуються не на тимчасових чинниках, а на вічних принципах — рівності, партнерства, дружби та взаєморозуміння».
У свою чергу, голова Державної Думи Росії Борис Гризлов назвав подію 20 квітня — ратифікацію трьох договорів між Україною та Росією — унікальною. Відзначив, що вперше парламенти двох держав синхронно прийняли три базові документи, які визначають відносини між нашими країнами. «Ми вступаємо у реальну інтеграцію наших економік», — заявив Б. Гризлов.