Бюро демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ висловлює стурбованість подіями навколо виборів мера Мукачевого
Про це ідеться у повідомленні, вміщеному на сайті ОБСЄ. «Глибоке занепокоєння викликає атака на виборчу дільницю в Мукачевому невстановленими особами наприкінці підрахунку голосів, що трапилася в присутності представників ОБСЄ», — зазначив Джеральд Мітчелл, голова виборчого відділу Бюро демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ (БДІПЛ/ОБСЄ). «Ця брутальна спроба зірвати виборчі процедури є нападом на самі основи демократичного процесу... Вона поставила під загрозу права близько 1 600 громадян України здійснити свій громадський обов’язок належним чином на відповідній виборчій дільниці», — заявив Мітчелл.
Події, що відбувалися навколо виборів мера у Мукачевому, можуть повторитися під час виборів Президента України у жовтні 2004 року. Про це, як повідомляє «Українська правда», йдеться у заяві Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи з приводу виборів у Мукачевому, де представники організації були присутні як спостерігачі. «Остання стадія виборчої кампанії нагадувала сумну генеральну репетицію майбутніх президентських виборів, де дві основні групи інтересів ведуть гостру боротьбу за владу та переважно забувають про місцеві інтереси», — сказано в заяві. Тут також відзначено порушення в день виборів: зокрема, обмеження доступу спостерігачів на окремі дільниці та внесення надзвичайно великої кількості імен до додаткових списків виборців.
Інформацію про ці події від представників України заслухають на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи 26 квітня.