Про деякі форми співпраці запорізьких податківців та журналістів
На державному та регіональному рівнях підписано меморандуми про співробітництво з Національною спілкою журналістів України і із Запорізькою організацією Національної спілки журналістів України. Започатковано спільні мас-медійні проекти, формуються та налагоджуються партнерські стосунки. І хотілося б відзначити, що в деяких засобах масової інформації, приміром, «Запорізька правда», «Запорозька Січ», «МИГ», «Индустриальное Запорожье» та інших є журналісти, котрі спеціалізуються на висвітленні роботи податкової служби. На шпальтах з’являються статті, що стосуються контрольно-перевірочної діяльності податківців, роботи податкової міліції, боротьби з тіньовою економікою, про нововведення та зміни в податковому законодавстві тощо. А ДПА області надає необхідну інформацію й аналітичні матеріали для місцевих друкованих та електронних засобів масової інформації. Сайт ДПА в Запорізькій області має велику популярність серед запорізьких журналістів.
І що важливо, останнім часом представники ЗМІ бачать та розуміють значення та роль податкових органів у справі зміцнення економіки держави і регіону. Працівники податкової служби області мають намір і надалі зміцнювати налагоджені контакти та взаєморозуміння з пресою. Такі відносини склалися з газетами «Запорізька правда», «МИГ», «Индустриальное Запорожье», облрадіо і «Радио-3», «Великий Луг», «Ностальжи». Дуже плідна наша співпраця з облдержтелерадіокомпанією, де впевнено ввійшли в програму такі передачі, як «Термін відповіді — сьогодні», «Пряма лінія» та інші.
Одним із важливих елементів у роботі податкової служби області стало створення, до речі, вперше в Україні, первинної журналістської організації. Торік взялися за створення власного телевізійного проекту. З початку нинішнього року запоріжці двічі на місяць дивляться в ефірі телеканалів обласного державного телебачення та ТРК «Алекс» інформаційно-аналітичну програму ДПА області «Имею право».
У січні на телеканалі «ТВ-5» ми запустили в роботу ще один телевізійний проект — щотижневу програму про роботу податкової міліції «Стражи». Крім того, ДПА видає власну 12-ти полосну, повнокольорову газету «Налог Информ», що впевнено завойовує читацьку аудиторію, несе в маси податкові знання, роз’яснює законодавство, дає відповіді на запитання платників податків.
У газеті «МИГ» було надруковано статтю: «Вдаримо по рулетці паспортом», де розповідається про нововведення, які очікують відвідувачів гральних закладів у зв’язку із змінами в податковому законодавстві . Річ у тому, що всі відвідувачі гральних закладів повинні реєструватися в спеціальному журналі, куди вноситимуть дані про виграші та програші. Виграші мають оподатковуватися 26%-м податком (із 2007 року — 30%), що, природно, не спокушає гравців.
Надрукована стаття і порушені в ній проблеми грального бізнесу стали основною темою засідання регіонального відділення громадської колегії при ДПА в Запорізькій області.
Створення таких структур відбулося не спонтанно і не на порожньому місці — це обумовлено часом і тими завданнями, що стоять перед податковою службою. А це передусім впровадження методів удосконалювання обслуговування платників податків, стимулювання добровільної сплати податків. До речі, цей показник у Запорізькій області у 2003 році збільшився на 18 відсотків і становив близько 90 відсотків.
Колегії і ради також можуть вносити пропозиції з модернізації податкової служби, сприяти в таких питаннях, як підвищення податковими органами якості обслуговування платників податків, налагодження між ними ділових партнерських відносин та розв’язання багатьох інших питань.
І що важливо для роботи, до складу громадських рад входять представники різних галузей народного господарства, керівники великих підприємств, громадських організацій, навчальних закладів, засобів масової інформації, бізнесових структур.
Нині у регіоні 92 суб’єкти підприємництва здійснюють діяльність у сфері грального бізнесу, із них 56 — юридичні особи, зокрема, 16 СПД зареєстровані в інших областях, 36 — приватні підприємці. Хочу відзначити, що надходження від гральних закладів області незначні, більш як половину прибутків не декларують. І це при тому, що на території регіону є 1414 гральних місць, основна частина котрих (90%) становлять гральні автомати, працюють 13 казино, 8 із них у місті Запоріжжі. Торік за задекларованого валового прибутку 36 млн. грн. із 41 СПД — юридичних осіб, тільки 17 задекларували податкове зобов’язання з податку на прибуток у сумі 622 тис. грн. У 2003 році перераховано до бюджету 164 тис. грн. податку з виграшу фізичних осіб. Як бачимо, результати не дуже втішні.
Газетна стаття з’явилася дуже вчасно і до речі. Головний редактор газети «МИГ» Галина Стицина відзначила важливість того, що податківці і журналісти водночас, не змовляючись, підійшли до вирішення проблем, пов’язаних з гральним бізнесом.
В обговоренні проблем грального бізнесу в області також взяли участь члени громадської колегії та керівництво ДПА області. У результаті прийнято рішення: підтримати виступ у газеті «МИГ» і проблемні питання грального бізнесу винести на розгляд колегії ДПА області в першому півріччі 2004 року, а діяльність тих, хто мінімізує та приховує доходи, — розглядати на засіданнях робочих груп з координації дій органів виконавчої влади із забезпечення податкових та інших надходжень до бюджетів усіх рівнів.
Під час проведення операції «Рулетка» із загальної кількості перевірок у 88 відсотках випадків встановлено порушення податкового законодавства. Здебільшого це відсутність патентів, невидача чеків на придбані фішки тощо. Складено більш як 90 протоколів про адміністративні правопорушення стосовно посадових осіб, яких оштрафовано на загальну суму 27 тис. грн., виявлено 165 одиниць грального устаткування, на котрі патенти не було придбано. За виявленими порушеннями до бюджетів донараховано понад 600 тис. грн. Як показує практика, характерним порушенням є не проведення реальних сум виручки через реєстратори розрахункових операцій. Відповідно занижується податок на прибуток, а також податок із виграшу фізичних осіб, утримання і перерахування в бюджет якого покладено на суб’єктів грального бізнесу.
Порушено три кримінальні справи за ознаками ч.3 ст.212 Карного кодексу України за ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах. Завдано збитків державі на понад 400 тис. грн.
Податківці завжди готові сісти за стіл переговорів для розв’язання складних і проблемних питань податкового законодавства, надати руку допомоги чесним підприємцям, і тим, хто лише розпочинає свій бізнес. Але водночас ми непримиренні до злісних порушників законодавства, до тих, хто ухиляється від сплати податків.
І в цій справі, як бачимо, активними помічниками у нас є журналісти. Можна сказати, що слово, дійсно є справа, якщо ця справа — збір податків, зміцнення економіки країни, покращення добробуту населення.
Олексій ГЛУХОВ,голова ДПА в Запорізькій області