Минулої п’ятниці відбулися відкриті акціонерні збори ВАТ «Укртелеком».
На запитання, яке найбільше всіх цікавило, відповів голова Спостережної ради Сергій Льовочкін. Він повідомив, що Кабінет Міністрів має письмові підтвердження однієї з європейських компаній купити 42,86-відсотковий пакет нашого монополіста на ринку послуг зв’язку. Отже, оцінка ймовірності продажу в цьому році «Укртелекому», яку висловлював глава ФДМУ Михайло Чечетов (п’ятдесят на п’ятдесят), може бути скоригована.
Однак отримати великі кошти від приватизації «Укртелекому» буде нелегко. Багато років поспіль компанія має імідж найпривабливішого об’єкта приватизації. Це — 9 мільйонів абонентів стаціонарного телефонного зв’язку, більш як 11 тисяч кілометрів волоконно-оптичних ліній. Це — державний пакет у 92,86 відсотка акцій, який той само Михайло Чечетов оцінює щонайменше в мільярд доларів США. Макрорівень. Але імідж лише відтіняє, а не формує вартість приватизаційного об’єкта. На жаль, усвідомлення цієї істини сталося невчасно: наші приватизатори і прогавили початок глобального спаду ринку телекомунікацій, і безглуздо продали контрольний пакет мобільного лідера України UMC, бо потенційна вартість «Укртелекому» могла б нині становити принаймні на півмільярда доларів більше. Сьогодні саме мобільний зв’язок — найдинамічніший і найперспективніший на ринку телекомунікацій. До того ж менеджери «Укртелекому» поставили з ніг на голову відносини з україно-американо-голландсько-німецьким підприємством «Утел», який фактично зупинився у своєму розвитку, про що ми вже писали (читай «Неромантичний зв’язок» у «ГУ» за 16 квітня ц. р.). Зрештою, може, якби раніше запросили до себе Джорджа Сороса, він поділився б з нами гірким досвідом від купівлі блокуючого пакета російського «Зв’язокінвест», ціна якого, як і активи «Укртелекому», останнім часом стрімко втрачали свою вартість.
Вранці — стільці, увечері — гроші
У цьому світлі наміри нових менеджерів і нинішні плани акціонерів вигідно відрізняються, бо спрямовані на поліпшення інвестиційної привабливості національного монополіста зв’язку. За словами заступника голови правління ВАТ «Укртелеком» Анатолія Ясинського, у намірах — довести до 5,5—5,8 мільярда гривень доход компанії від наданих населенню послуг зв’язку. Голова правління Георгій Дзекон наголошує водночас на прагненні збільшити валовий дохід від надання послуг на 15 відсотків.
«Укртелеком» має намір відновити свої позиції і на традиційних, і на нових ринках телефонії. Передусім за рахунок оптимізації інвестиційних програм. Передбачено інвестувати 1,64 мільярда гривень капітальних вкладень, при цьому 80 мільйонів гривень зв’язківці планують одержати від опціонів, емітованих упродовж останнього року.
Ще одне нововведення — ЗАТ «Утел» реорганізують у дочірню компанію «Укртелекому» з тим, щоб нарешті здійснювати скоординовану технічну політику і створити єдину систему управління мережами компаній з єдиним біллінговим центром (для розрахунків за послуги). Нарешті. Бо перевтілити спільне підприємство у дочірнє, мобілізувавши у такий спосіб найбільш значущі активи — давня-давня мрія.
Активи іншого акціонера — ТОВ «Інфоком» — буде корпоратизовано шляхом викупу частки німецької компанії Controlware Communіcatіon Systems GmbH, а 51 відсоток акцій відійде в корпоративне управління Фонду держмайна України. Логічно і розумно. Тим паче що раніше зазначалося: Кабінет Міністрів планує на базі «Інфокому» створити підприємство з організації урядового зв’язку. Нагадаю: СП «Інфоком» створили 1991 року німецька компанія Controlware і ВАТ «Укртелеком» (51 відсоток акцій). На акціонерних зборах прийняли ще одне «приватизаційне» рішення — про вузли зв’язку спеціального призначення, які доручено вилучити з «Укртелекому». Ці спецоб’єкти, каже Георгій Дзекон, зрозуміло, не підлягають приватизації і не вважаються майном компанії.
Але приватизація «Укртелекому» потрібна, вважає він, вже цього року. Це дасть змогу, на його думку, залучити додаткові кошти для інвестиційної програми. Зараз ці кошти компанія не може залучити, бо 92 відсотки акцій перебуває у власності держави. Такої самої думки й переважна більшість експертів. За словами деяких фахівців, що раніше продадуть «Укртелеком», то краще, бо «Укртелеком» втрачає абонентів, які переходять до інших операторів, неефективно вкладає гроші, компанія дешевшає, у неї немає серйозних інвестицій. Отже — продавати треба зараз.
Зрештою, і кон’юнктура сприяє цьогорічній приватизації, вважає перший заступник голови Держкомітету зв’язку та інформатизації у зв’язках з Верховною Радою Олег Проживальський. Галузь вже виборсалася з кризи і основні світові телекомунікаційні оператори вже приносять прибутки.