Харків’яни нерідко називають своє місто першою столицею. Звичайно, статус цей не беззаперечний. Але от з чим не можна не погодитися, то це з тим, що Харківщина — столиця українського волейболу. Останніми роками для півторамільйонного мегаполіса волейбол — спорт №1, що збирає не тільки тисячі вболівальників одного із найвидовищніших спортивних змагань; не повболівати за улюблені команди, не посвистіти на трибунах на їх підтримку вважається, мабуть, поганим тоном і серед «батьків» міста. Отже, в харківському Палаці спорту відбулося справжнє свято великого спорту. Зустрічалися гранди вітчизняного волейболу — п’ятиразовий чемпіон України, дворазовий володар Кубка України, володар Кубка Європи серед кращих клубних команд «Локомотив» Південної залізниці з володарем Кубка України 1999 року, бронзовим призером чемпіонату України 2001 та 2002 рр., срібним призером чемпіонату України 2003 року «Юракадемією» Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого. Інтрига матчу зберігалася до останніх секунд. Але фінальний свисток арбітра закріпив титул шестиразового чемпіона країни за «Локомотивом» і дворазового срібного призера — за «Юркадемією». Утім, вболівальники впевнені — найцікавіші ігри цих команд ще попереду! І глава Харківської облдержадміністрації Євген Кушнарьов, нагороджуючи переможців, висловив сподівання, що в майбутньому Харків стане і столицею європейського волейболу.
— Якби таких успіхів раптом досяг український футбол, — каже головний тренер «Локомотива» Сергій Побережченко, — країна напевно святкувала б протягом кількох днів. А нам доводиться вдовольнятися скромнішими почестями. Проте вони від цього не меншають.
— Команда домоглася таких значущих результатів значною мірою завдяки тому, — продовжує розповідь начальник ФСК «Локомотив» Євген Щербина, — що постійно відчуває максимальну підтримку і Південної залізниці, і керівництва «Укрзалізниці» загалом. Сьогодні це важливо. Фінансово неспроможним командам у наш час, на жаль, нема чого робити у великому спорті. А ми не маємо ні в чому потреби.
Утім, тут потрібні пояснення. На знак особливого визнання заслуг команди керівництво Південної залізниці разом з «Укрзалізницею» прийняло рішення про будівництво в Харкові нового Палацу ігрових видів спорту, у якому перші змагання відбудуться вже нинішнього літа. Це буде не тільки гідний подарунок прославленій команді, а й значний внесок у розвиток фізкультурно-спортивного руху міста на честь його 350-річчя. Крім головної арени з трибунами, розрахованими на 3,5 тисячі глядачів, у будинку розмістяться тренажерний зал, зал шейпінгу, солярій, косметологічний і масажний кабінети, сауна, кафе, готель. «Таке розумне поєднання спортивних і загальнокультурних напрямів роботи Палацу спорту, — каже Євген Щербина, — дасть команді змогу мати найсучасніший спортивний комплекс, до того ж він буде самоокуповуваний».
Деяким аматорам спорту, напевно, відомо, що європейський турнір клубних команд, у якому харків’яни блискуче перемогли, міг би відбутися не в австрійському Інсбруку, а в українському Харкові, якби чиновники від вітчизняного спорту виявили хоч трохи наполегливості у розв’язанні цього завдання. Але їм чогось, як завжди, забракло. Та для того, щоб перемагати (і не тільки у спорті), треба насамперед багато і добре трудитися. Чемпіонські лаври «Локомотива» й успіхи «Укрзалізниці» в бізнесі — найпромовистіше підтвердження того.
Харків.