Як уже повідомляв «ГУ», половину посівів на ланах Херсонщини вразили несподівані квітневі заморозки — температура на ґрунті в окремих районах знижувалася до мінус 12 градусів.
За словами заступника начальника облсільгоспуправління Олександра Ярмака, пошкоджено до 40 відсотків площ озимої пшениці, до 50 відсотків — озимого ячменю та ріпаку. Повністю загинули сходи ярового ячменю, гірчиці, картоплі.
Не краща ситуація і в садово-виноградарській галузі — морози під час цвітіння знищили зав’язь на 4,5 тис. га ранніх сортів персиків та абрикосів, постраждало 6,2 тис. га виноградників. Залишається покладати надії на середні та пізні сорти кісточкових.
Тим часом втрати зерна область може компенсувати овочами — перспективу цієї галузі довели фермерські та приватні господарства, кількість яких на Херсонщині б’є рекорди. В овочівників є значний резерв, переконаний голова обласної асоціації фермерів Микола Халупенко. Адже торік, за середньообласної рентабельності галузі 19 відсотків, в окремих господарствах досягнуто стовідсоткової рентабельності. Насамперед — за рахунок використання якісного насіннєвого матеріалу та застосування крапельного зрошення.
Розвитку овочівництва сприяє і попит на продукцію, що зростає, — переробні підприємства вже нині авансують господарства, укладаючи угоди на майбутній урожай, повідомляє наш власний кореспондент Алла БРУСИЛОВА.