Володимир Литвин прийняв Генсека НАТО
Тематика, пов’язана з відносинами Україна—НАТО, постійно в центрі уваги українського парламенту. Про це Голова Верховної Ради Володимир Литвин поінформував Генерального секретаря НАТО Яапа де Хооп Схеффера, який перебував у Києві з одноденним офіційним візитом.
Як повідомила керівник прес-служби ВР Вікторія Шведова,
В. Литвин відзначив, що План дій Україна—НАТО і Цільовий план на 2004 рік багато в чому збігаються із завданнями, що їх ставить перед собою Україна. Глава парламенту також заявив, що Київ чекає чіткіших сигналів стосовно поглиблення співробітництва з НАТО.
«У нас велике бажання розширювати і поглиблювати співробітництво, — заявив Генсек НАТО. — З боку альянсу є відданість ідеї розвитку стратегічного партнерства, яке відповідатиме інтересам України та НАТО». Він підкреслив важливість ролі нашої держави у миротворчих операціях на Балканах, в Іраку й Африці. В. Литвин, торкаючись теми перебування українців в Іраку, зазначив, що це питання також перебуває в центрі уваги парламенту. «Нам потрібно чітко знати перспективи операції в Іраку», — сказав Голова ВР.
Під час інших зустрічей із політичним і військовим керівництвом країни Яап де Хооп Схеффер обговорив питання загальної безпеки, внутрішньополітичні події в Україні, розвиток демократії. Йшлося і про свободу слова як одну з демократичних цінностей, на яких базується НАТО: «Ми сподіваємося, що Україна приділятиме належну увагу саме цим питанням». Особливо були відзначені два документи — Угода з надання допомоги НАТО у проведенні операцій з боку України, а також Меморандум про військово-транспортну авіацію, який очікує на ратифікацію.
Щодо рівня комісії Україна—НАТО на саміті у Стамбулі, то його ще не визначено, хоча він може бути найвищий. «Усе в руках України», — зауважив Генсек НАТО. Це був перший візит Яапа де Хооп Схеффера, проте не останній: «Міністр закордонних справ запропонував мені покататися на ковзанах, а для голландця — це друге життя».