Дні іранської культури в Україні відбудуться з 21 квітня по 22 травня в Києві, Львові, Харкові, Сімферополі. Відкриваючи цей захід, посол Ірану в нашій країні пан Бахман Тахеріан Мобараке зауважив, що «мистецтво — чинник, який не потребує мови, це ґрунт для поширення миру і дружби».
У рамках проекту велике місце посідає кіно (лише цього року в Ірані випущено близько 60 картин). У Києві Тиждень іранського кіно пройде 22—24 квітня.
22 квітня в Музеї українського народного декоративного мистецтва — виставка іранського народного промислу, сучасного живопису та мініатюри. Про перські килими помовчимо, про них не можна говорити мимохідь! Але навіть знавців дивує майстерність художників-мініатюристів. Мініатюра — улюблений жанр перських художників. Ви не побачите тут тьмяної невизначеності, це завжди соковито і яскраво. Тема жінки дотепер домінує в цьому мистецтві. Адже в Ірані понині схиляються перед жіночою красою, вважаючи її найвдосконалішим утіленням усього прекрасного на землі.
Того ж дня в Музеї книги і друку України — відкриття виставки книги, каліграфії і фотографії. Не думайте, що іранські книги суціль релігійні, тут є все — від детективів до поезії. Щорічно в Тегерані проводять найбільшу виставку новітньої книгопродукції.
Каліграфія — найцікавіший пласт іранського мистецтва. Щоб правильно інтерпретувати ці картинки-символи, треба знати мову. Як текст, що дістає форму гри пензля, використовують поетичні рядки або імена святих. Наприклад, слово Аллах трансформується в таке міркування: «У світі були лише біль і горе, їх з’єднали і назвали любов’ю».