У вітчизняних вузах випробовується так звана віртуальна освіта. Про перші результати експериментального впровадження дистанційного навчання студентів у віддалених регіонах ректор Національного авіаційного університету (НАУ) Віталій Бабак на прес-конференції повідомив:
— За рік спільної роботи НАУ з Українським національним комітетом Міжнародної торгової палати, використовуючи сучасні інформаційні технології і розробки нашого університету, у 32 містах України вдалося відкрити центри заочного та дистанційного навчання з 36 спеціальностей. Кількість студентів зросла з 300 в 2002 році до 1300 торік. У червні буде випуск перших 40 спеціалістів.
Журналістів ознайомили з Інтернет-системою дистанційного навчання. Студент, де б він не перебував — у Мадриді чи в Конотопі, здобуває вищу освіту за спеціальними комп’ютерними програмами, які отримує через Інтернет. Іспити, заліки складає також перед комп’ютером. У його розпорядженні — відеозаписи лекцій відомих професорів, навіть електронна бібліотека. З викладачами віч-на-віч «дистанційники» зустрічаються дозовано — в середньому раз на рік.
На запитання, як простежити, чи без сторонньої допомоги студент виконує контрольні роботи, складає заліки, директор Інституту заочного та дистанційного навчання НАУ Павло Борсук відповів:
— Якщо протягом чотирьох років за людину хтось навчався, то їй залишається в останній день самостійно опанувати весь курс і скласти державний іспит перед екзаменаційною комісією на відмінно. У такому разі, вважаю, треба дати диплом.