Двадцять четвертого квітня у Києві, в Українському домі, розпочнеться Четвертий великий збір Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта»
П’ять років тому з ініціативи Всеукраїнської екологічної ліги в дитячому екологічному русі України народилася нова організація — дитяча спілка «Екологічна варта». 22 квітня цього року у вартівців перший, але дуже важливий ювілей.
Нині «Екологічна варта» стала найпотужнішою в Україні дитячою природозахисною організацією. Створено 23 обласні організації та кримську республіканську, осередки в Києві та Севастополі. Спілка об’єднує понад 30 тисяч вартівців, які діють в понад 300 міських та районних осередках у всіх регіонах України.
«Екологічна варта» сьогодні — це система громадського екологічного виховання, система самоврядування та виховання екологічно свідомих лідерів, практичні дії на захист довкілля.
За час свого існування вартові зробили багато корисних справ. Це практичні заходи на захист довкілля: «Наша допомога птахам», «Нове життя джерел», «Збережи ялинку», «Струмочок, річечка, ріка» й спільні із Всеукраїнською екологічною лігою акції: «Посади своє дерево», «Парк тисячоліть», «Первоцвіт» та інші. У рамках проекту «Прибери планету» вартівцями здійснюється моніторинг несанкціонованих сміттєзвалищ, прибирання побутового сміття в лісопаркових зонах і прибережних смугах, екологічні десанти, просвітницька робота серед однолітків і дорослих. А школа вартового лідера та програма «Вартівські вміння» допомагають юним екологам у формуванні лідерських якостей, збагачують знаннями про рідну природу. Щороку збирає вартівців Всеукраїнський фестиваль екологічної творчості «Свіжий вітер». Триває робота за проектом «Рекультивація кримських згарищ», метою якого є відновлення на ушкоджених від пожеж територіях того типу рослинності, який був на цій території до стихії. Нині завершується відновлення пошкоджених реліктовних лісів заказника «Мис Айя», де висаджено тисячі деревець сосни Станкевича, ялівця високого, суничника дрібноплодного, а також Карадагського заповідника. Здійснюють вартівці й науково-дослідницьку роботу, яку демонструють на традиційних учнівських конференціях.
Четвертий великий збір «Екологічної варти» має підбити підсумки зробленого у першому п’ятиріччі і запропонувати багатотисячному загонові вартових нові, не менш цікаві проекти, тому до спільної роботи запрошені старші друзі — народні депутати, представники Міністерства освіти і науки, Міністерства у справах сім’ї та молоді, Міністерства охорони навколишнього природного середовища, інших  установ і організацій.
Напередодні ювілею вітаємо всіх вартівців та координаторів Всеукраїнської дитячої спілки «Екологічна варта» з днем народження!
Бажаємо спілці процвітання та творчого зростання, а її членам — здоров’я, щастя, багато друзів, невичерпної енергії, успіхів у справі захисту довкілля. Нехай завжди з вами буде чисте небо, яскраве сонце, зелені простори ланів, віра в те, що ми здатні зробити землю прекрасною!
Анатолій ТОЛСТОУХОВ,голова Всеукраїнської екологічної ліги.