Прямісінько на мене летить англійський галіон, погойдуються на хвилях арабська дау та китайська джонка, а ондечки видніється ціла флотилія галер та каравел. Дивлюся на все це диво й ніяк не второпаю — куди це я потрапив? З’ясовується, на відкритий чемпіонат та першість України із судномоделізму!
Тут представлено переважно моделі кораблів, що ввійшли в історію. Майорять прапори й напинаються вітрила на шлюпах «Восток» та «Мирный», на яких Беллінсгаузен і Лазарєв здійснили навколосвітню антарктичну експедицію. Рветься в бій і легендарна Колумбова «Санта Марія». Здається, зараз з’явиться сеньйор Христофор і Америку відкриють знову!
А ось... душі загиблих кораблів, які колекціонує Юрій Соловйов. Ці фігурки античних богів, птахів, химерних істот і навіть відьом прикрашали носову частину судна — форштевень. Робили їх з дерева й покривали сусальним золотом, як церковні бані. Але був виняток. Знаменитий пірат і дослідник Френсіс Дрейк після того, як його «Пелікан» зумів утекти від двох іспанських галіонів, наказав перейменувати корабель на «Голден Хінкс» й установити на ньому фігурку лані зі щирого золота. Міг собі чолов’яга, на честь якого названо протоку  між Південною Америкою та Антарктидою, дозволити собі й таке. Адже свого часу награбував у іспанських колоніях стільки золота, що срібло наказав кидати за борт. Тож і з англійською королевою не забував ділитися. А її величність подарувала піратові звання «сер» і висловила бажання ступити на борт його судна. Ось тут і стався неабиякий конфуз — один із матросів, не розгледівши добре з реї гостю, спересердя крикнув: «Куди тебе чорти несуть, шльондро!»