Міністерство агрополітики так остаточно і не визначилося із заставними цінами на зерно нового врожаю, зокрема — на пшеницю 3-го класу. За повідомленнями, що надходять із МінАП, їх збираються переглядати. Раніше в урядових колах обіцяли оголосити заставні ціни до середини квітня.
Схема передбачає закупівлю продовольства державою для відшкодування витрат селянам на його виробництво і забезпечення мінімального прибутку в разі надмірної пропозиції на ринку. В аграрному міністерстві запевняють, що разом із Мінфіном усе ще опрацьовують механізми кредитування ДАК «Хліб України» для заставних закупівель. Орієнтовно на це доведеться виділити майже 300-400 мільйонів гривень із резервного фонду держбюджету. Регіони пропонують Кабміну купувати в держрезерв зерно-2004 по 750-800 гривень за тонну. За словами віце-прем’єра Івана Кириленка, заставні ціни формуватимуться з урахуванням витрат сільгоспвиробників і оптимального рівня рентабельності.
Нагадаємо, заставні ціни на пшеницю врожаю-2003 було встановлено на рівні 550 гривень за тонну (без урахування податку на додану вартість).