З 18 по 20 квітня відбудеться робочий візит до України тимчасово виконуючого обов’язки Президента Литовської Республіки Артураса Паулаускаса. Заплановано його зустрічі з Президентом Леонідом Кучмою, Головою ВР Володимиром Литвином, Прем’єр-міністром Віктором Януковичем, Міністром закордонних справ Костянтином Грищенком, а також із народним депутатом, лідером блоку «Наша Україна» Віктором Ющенком.
Візит А. Паулаускаса було заплановано ще тоді, коли він був главою Сейму. Втім, і візит президента Паксаса (що так і не відбувся) було заплановано ще в грудні минулого року. Але в результаті «литовського уотергейту» Р. Паксас з 6.04 став екс-президентом, а А. Паулаускас — в. о. президента. За словами Паулаускаса, протягом п’яти місяців скандалу навколо усунення Р. Паксаса зовнішньополітичні контакти президентури майже завмерли. Тепер вони активізуються. Візит в Україну — перший для в. о. президента ЛР.
Тим часом у Литві запитують себе: хто стане наступним президентом? Позачергові вибори призначено на 13 червня — як і вибори до Європарламенту. Згідно з останнім опитуванням більшість виборців готова голосувати за одного із трьох колишніх президентів: за Валдаса Адамкуса — 38%, Роландаса Паксаса — 29%, Альгірдаса Бразаускаса — 22%. І тільки 11% голосували б за пана Паулаускаса. Він двічі виставляв свою кандидатуру на президентських виборах і двічі програвав.
Наявність у переліку можливих кандидатів відправленого у відставку президента з погляду Конституції не викликає запитань. Парламентарії так і не змогли ухвалити спеціальний закон, який перешкодив би Р. Паксасу повернутися. Що ж до пана Паулаускаса, то він пообіцяв не виставляти свою кандидатуру, якщо на вибори підуть В. Адамкус чи А. Бразаускас. Ну, а якщо суперників у Паксаса не буде, нинішній в. о. глави держави також візьме участь у президентському марафоні.