Таким бачить Єдиний економічний простір Голова Верховної Ради України Володимир Литвин
Як уже повідомлялося, 15 квітня в Санкт-Петербурзі відбулася науково-практична конференція «Єдиний економічний простір: правове забезпечення процесів формування». В її роботі взяла участь і делегація українських парламентаріїв на чолі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином.
Не залякувати статистикою
Схоже, країни «четвірки» — Україна, Росія, Білорусь і Казахстан — по-різному уявляють існування Єдиного економічного простору і кожна переслідує свої інтереси. Це проявилося після зустрічі глав парламентів чотирьох держав, коли вони прокоментували для журналістів свою розмову за зачиненими дверима.
Зокрема, Голова Ради Федерації РФ Сергій Миронов вважає, що потрібно не просто синхронізувати час ратифікації документів щодо ЄЕП, а й виробити спільне правове поле. Зокрема, уніфікувати та гармонізувати національне законодавство. Цієї само точки зору дотримувалися і глава Ради Республіки Національних Зборів Білорусі Геннадій Новицький та Голова Сенату Республіки Казахстан Нуртай Абикаєв.
Натомість Голова Верховної Ради України Володимир Литвин висловив переконання, що угода про Єдиний економічний простір передусім має враховувати національні інтереси кожної з держав.
А вже у виступі на конференції глава українського парламенту підкреслив: потрібно чітко розмежувати історичні, міждержавні і внутрішні потреби. Він закликав своїх колег «не залякувати статистикою», а насамперед звернути увагу на рівень життя співвітчизників.
До того ж сьогодні темпи зростання валового внутрішнього продукту України на теренах Співдружності Незалежних Держав одні з найвищих. Окрім того, відбулася переорієнтація експортних потоків, і, скажімо, понад 30 відсотків української продукції реалізовується у країнах Європейського союзу. Тобто можна стверджувати, підкреслив Володимир Литвин, що наша економіка «перехворіла і розпочався процес одужання».
Відмовитися від спроб переграти одне одного
А тому в разі реалізації ідеї Єдиного економічного простору, за його словами, потрібен практичний прагматичний підхід. Передусім маємо визначити, що втратить і що знайде економіка тої чи тої держави. Поки що в дискусіях домінують не цифри прибутків чи можливе зростання життєвого рівня громадян країн-підписантів, а пропаганда, гасла.
Окрім того, потрібно враховувати не лише правове поле, а й міжнародні зобов’язання. Саме тому, переконаний Володимир Литвин, Єдиний економічний простір треба розглядати не як самодостатню структуру, а як інструмент для реалізації національних інтересів кожної країни.
Голова Верховної Ради України  висловив переконання, що народні обранці керуватимуться насамперед прагматичним підходом, і документи про створення ЄЕП будуть ратифіковані наступного тижня. Водночас він вважає, що основною формою існування Єдиного економічного простору може бути зона вільної торгівлі без усіляких вилучень.
Під час поїздки до Санкт-Петербурга Володимир Литвин провів переговори з Головою Державної Думи РФ Борисом Гризловим і губернатором міста Валентиною Матвієнко. Він також запропонував Міжпарламентській асамблеї країн СНД не зациклюватися лише на політичних питаннях, а розробити низку спільних заходів. Зокрема, провести сесію МПА, присвячену 60-річчю визволення України від німецько-фашистської окупації, в Києві. Окрім того, на його думку, варто спільно вшанувати 190-річчя від дня народження Тараса Шевченка.
Володимир Литвин того самого дня поклав квіти до пам’ятника Великому Кобзарю у Санкт-Петербурзі.