Чимало хто з нас полюбляє дивитися спортивне телешоу «Богатирські ігри», яке транслюють з різних куточків світу. А цікаве воно тим, що суперменам доводиться мати справу з надважкими предметами: залізяччям, каменюками, наповненими мішками, колодами, возами, автомобілями, вагонами, які необхідно утримувати, тягнути або переносити в найкоротший час на певні відстані.

Такі ігри під назвою «World Strongest Man» відбуваються в усьому світі з 1972 року і стали надзвичайно популярними. Особливої слави вони зажили тоді, коли щотижня у годинному форматі їх почав демонструвати супутниковий канал «Eurosport». Саме там дехто побачив і наших диво-богатирів, які перемагали найтитулованіших атлетів.

Серед найсильніших людей планети з цього виду змагань українських силачів почали згадувати найчастіше з того часу, як богатирі Василь Вирастюк, Михайло Старов, Ігор Педан і Микола Мельников під керівництвом заслуженого тренера України Володимира Кіби в листопаді минулого року на чемпіонаті світу під девізом «Виклик націй», що проходив на Карибських островах, вибороли звання «Найсильніша нація планети-2003». Перемога особливо престижна. Адже у змаганнях брали участь найсильніші богатирі з восьми країн світу. Серед них — німці, чехи, голландці, канадці, американці, англійці, новозеландці. Перемігши у фіналі дворазових чемпіонів світу — команду Німеччини, наші атлети вперше піднялися на найпочеснішу сходинку.

Важливими для наших богатирів були перемоги над атлетами Великої Британії та Росії. Довелося їм відстоювати титул найсильніших і цього року, оскільки польські силачі на чолі з дворазовим чемпіоном світу в індивідуальному заліку претензійно заявили: «На Карибах ви здобули першість тому, що нас там не було». Після того, як українські богатирі в чесній і відвертій боротьбі переграли поляків з рахунком 125:109, останнім нічого не залишалося, як привітати переможців.

— Своїми здобутками ми завдячуємо, — сказав на зустрічі в Державній адміністрації залізничного транспорту України тренер Володимир Кіба, — керівництву «Укрзалізниці» і насамперед її генеральному директору Георгію Кірпі — почесному президенту Федерації найсильніших атлетів України. Запевняю, що логотип та ім’я «Укрзалізниці» — нашого генерального спонсора, які викарбувано на спортивному одязі, з честю представлятимемо на спортивних майданчиках світу.

Міністр транспорту України, генеральний директор «Укрзалізниці» Георгій Кірпа, вітаючи атлетів, зокрема, сказав:

— Ми пишаємося тим, що допомагаємо вам представляти Україну в світі. Ви богатирі, можна сказати, не тільки українські, а й світові. Тому ми і надалі все робитимемо, щоб ваші перемоги примножувалися.

Наприкінці зустрічі 

Г. Кірпа за видатні досягнення українських атлетів, вагомий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту на залізничному транспорті, підвищення іміджу «Укрзалізниці» нагородив їх Почесною грамотою та знаком «Залізнична слава» ІІІ ступеня.