НОВА НОРМА: Верховна Рада ухвалила в новій редакції Закон України «Про вибори Президента України».
ЦЕ ОЗНАЧАЄ, що Президентом України може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг 35 років, має право голосу, володіє державною мовою і проживає в Україні протягом 10 останніх років. Закон передбачає низку обмежень для тих, хто бажає стати кандидатом на найвищу посаду в державі. Зокрема, не можна висувати кандидатом на пост Президента громадянина, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята в установленому законом порядку. Одна й та сама особа не може бути Президентом більш як два терміни поспіль. Особа, котра двічі поспіль обиралася на пост Президента України, не може бути висунута кандидатом на цей пост.
Відповідно до закону, виборчий процес чергових виборів Президента починається за 120 днів до дня виборів (нагадаємо, що наступні чергові вибори Президента мають відбутися 31 жовтня ц. р.).
Закон передбачив два способи висування кандидата на пост Президента: 1) партіями (блоками); 2) шляхом самовисування. При цьому партія (блок) може висунути одного кандидата на пост Президента. Висування кандидатів розпочинається за 119 днів і закінчується за 95 днів до дня виборів. Партія (блок) роблять це на відповідному з’їзді (зборах, конференції), самовисуванці подають заяви особисто. Партія (блок), яка визначилася зі своїм претендентом на президентську булаву, так само як і кандидат-самовисуванець, вносять на спеціальний рахунок ЦВК грошову заставу у розмірі 500 тис. грн. Повернути її можна буде лише за умови набрання не менш як 7 відсотків голосів виборців, що взяли участь у голосуванні.
ЦВК приймає рішення про реєстрацію кандидата на пост Президента чи відмову у такій реєстрації протягом 5 днів з дня прийняття нею передбачених законом документів (виключний перелік підстав для відмови в реєстрації визначено законом).
Після цього на підтримку зареєстрованого кандидата на пост Президента має бути зібрано не менш як 500 тис. підписів виборців (попередній закон передбачав збирання не менш як 1 млн. підписів). Форму підписних листів для кожного кандидата затверджує ЦВК. Неподання за 40 днів до дня виборів такої кількості підписів стає підставою для скасування рішення про реєстрацію особи кандидатом у Президенти.
Закон передбачив особливий порядок скасування рішення про реєстрацію кандидата на президентський пост. Відповідно до цього порядку, ЦВК за наявності визначеної законом підстави для скасування такого рішення (а таких підстав передбачено вісім) звертається із відповідною заявою до Верховного Суду України, який і приймає остаточне рішення з цього питання.
А сама ЦВК може оголосити попередження кандидату чи партії (блоку), яка його висунула, у разі встановлення судом факту підкупу виборців або членів виборчої комісії, факту неправомірного використання коштів при фінансуванні передвиборної агітації тощо.
Кандидат на пост Президента може розпочинати проведення передвиборної агітації наступного дня після його реєстрації ЦВК. Агітація закінчується о 24-й годині останньої п’ятниці перед днем виборів.
Фінансування передвиборної агітації кандидатів здійснюється з двох джерел, а саме за рахунок: 1) коштів Державного бюджету (публікація в ЗМІ передвиборних програм кандидатів, оплата часу їх виступів на радіо та телебаченні — за принципом рівних умов для всіх кандидатів); 2) коштів виборчих фондів кандидатів. Граничний розмір виборчого фонду кандидата становить 50 тис. розмірів мінімальних заробітних плат (на сьогодні — це 10 млн. 250 тис. грн.). Формування такого фонду має здійснюватися лише у спосіб, суб’єктами та в обсягах, визначених законом.
Особливістю майбутньої виборчої кампанії мають стати 60-хвилинні передвиборні теледебати між двома кандидатами (пари визначаються жеребкуванням). У разі повторного голосування (воно проводиться, якщо у першому турі жодний із кандидатів не набрав необхідної для перемоги кількості голосів — більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні) такі теледебати збільшуються до 100 хвилин і їх ми маємо побачити на Першому національному каналі за 5 днів до голосування.
ЗвертаЄмо увагу, що закон встановлює низку обмежень у веденні передвиборної агітації, гарантіях діяльності кандидатів, детально регламентує порядок проведення голосування і процедуру підрахунку голосів, підстави, порядок, суб’єктів оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єктів виборчого процесу.
ДЛЯ ДОВІДКИ: Закон ухвалено 18 березня 2004 року. Він набрав чинності з 6 квітня ц. р. З його повним тестом можна ознайомитися у цьому номері «Голосу України».