Учора пік повені на Десні дійшов до Чернігова. Хоч води прибуло на кілька метрів, розбурхана ріка поблизу обласного центру не вийшла з берегів. Щоправда, у свої прохолодні «обійми» традиційно взяла села Бирине, Прокопівку, Підгірне Новгород-Сіверського району.
Ще більше клопотів завдав Дніпро. На його «рахунку» 12 сіл, які досі оточені повеневими водами. У Мньові розмило дорогу, і якби вчасно не ліквідували прорив, частина села з лікарнею, школою опинилася б у вирі стихії.
— Давно вже наше село так не підтоплювало, — розповідає сільський голова Радуля Тетяна Чагіна. — На вулицях стоїть вода. Перевозимо людей і доставляємо продукти моторним човном. На пально-мастильні матеріали 1100 гривень надала райдержадміністрація. Знаючи про наближення повені, саме на цей час перенесли канікули у школі.
У Новосілках розлив узяв у полон 60 будинків. У багатьох помешканнях вода піднялася до рівня підлоги. Одна втіха — рибу можна ловити прямо з порога.
— Цьогорічна повінь — одна з найпотужніших, — коментує ситуацію начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Чернігівської облдержадміністрації В’ячеслав Рига. — Рівень води у Дніпрі перевищив на 10—12 сантиметрів пікову відмітку 1994-го. Лише у 1970 році розлив був більший...
Загалом на Чернігівщині повінню відрізано 21 населений пункт. Вже завтра очікується поступове зниження рівня води.
Чернігівська область.