Працюю на підприємстві й одночасно заочно навчаюся на п’ятому курсі університету. Чи зобов’язане підприємство надавати відпустку для підготовки до захисту диплому? І чи оплачується вона?
Валентина КУДРЯ.
Полтава.
Працівникам, які навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання, згідно з ч. 4 ст. 216 Кодексу законів про працю на період підготовки та захисту дипломної роботи надаються додаткові оплачувані відпустки. Для студентів, які навчаються у вузах з вечірньою та заочною формами навчання першого та другого рівнів акредитації, — два місяці, а в навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації — чотири місяці. На час додаткових відпусток у зв’язку з навчанням за працівниками за основним місцем роботи зберігається середня заробітна плата.
У нашій школі за пропуск уроків деякі вчителі складають список речей, які потрібно придбати як компенсацію. Чи правомірне стягнення «данини»?
Віра ПЕРЕМИСЛО.
Скадовський район
Херсонської області.
Таке стягнення не передбачено в жодному нормативному акті. Негайно повідомте адміністрацію школи і зберіть батьківські збори для вжиття відповідних заходів до вчителів-порушників.
Збори провела Наталія ХОМЕНКО.