Українська мова в нашому суспільстві захищена менше, ніж мови національних меншин. Про це говорили учасники засідання Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, присвяченого виконанню вітчизняними телерадіоорганізаціями «мовного» законодавства.
Як зауважив заступник голови Комітету ВР з питань духовності та культури Павло Мовчан, Україна нині перетворюється на «розколоту державу». Про це, за його словами, свідчить ситуація в Донбаському регіоні, «де українцем бути просто небезпечно». Демократичні норми обернулися проти самої демократії, — додав депутат. Щоб розв’язати проблеми, які накопичувалися протягом століть, Нацрада повинна не тільки виконувати наглядові функції, а й мати право застосовувати певні санкції. Попередження та штрафи, передбачені вітчизняним законодавством, неспроможні врегулювати проблему, переконаний і голова Національної ради Борис Холод. «Якщо ми й звертаємося до суду з проханням позбавити якийсь канал мовлення ліцензії, відповідач вже на цій стадії може спростувати наше рішення». Так не має бути, переконаний голова.
З огляду на це Національна рада з питань телебачення та радіомовлення вирішила створити постійно діючу робочу групу, яка відстежуватиме використання державної мови в аудіовізуальних засобах масової інформації. Розроблено також низку рекомендацій для телерадіоорганізацій, які ведуть мовлення на території країни або претендують на отримання ліцензії. Вони передбачають, що мовлення на загальнонаціональних каналах і трансляція програм більш як на половину адміністративно-територіальних утворень має вестися лише українською мовою.