Я власник земельного паю, вирощую овочі. Для зрошування землі на своїй ділянці хотів би провести водоканал від водойми поблизу. Але річ у тім, що його можна провести тільки через земельну ділянку мого сусіда. Сьогодні він на це згодний, але боюся, що може змінити свою думку. Як мені вчинити?
Олександр Гавриленко.
Володимирецький район Рівненської області.
Земельним кодексом України для визначення права власника або землекористувача земельної ділянки на обмежене користування чужою земельною ділянкою передбачено поняття права земельного сервітуту. Право земельного сервітуту — це можливість використовувати чужу землю для своїх цілей, наприклад, для проїзду на транспорті чи велосипеді, прогону худоби, прокладення трубопроводів, проведення ліній електропередачі, зв’язку та інших.
Серед видів права земельного сервітуту кодексом передбачено право прокладати на свою земельну ділянку водопровід із чужої природної водойми або через чужу земельну ділянку. Ви, як особа зацікавлена у використанні сусідньої земельної ділянки, повинні насамперед звернутися до свого сусіда по дозвіл на обмежене постійне або тимчасове користування земельною ділянкою. Земельним кодексом передбачено дві підстави для встановлення земельного сервітуту: за договором чи за рішенням суду. Якщо ви з вашим сусідом домовитеся про прокладення водоканалу через його земельну ділянку, то повинні закріпити таку домовленість договором про встановлення земельного сервітуту. Договір має бути укладений у письмовій формі та підписаний сторонами. Якщо ваш сусід не згодний із встановленням сервітуту, то для вирішення цього питання ви маєте право звернутися із заявою до суду.
Право земельного сервітуту настає після його державної реєстрації органом, який здійснює реєстрацію прав на земельні ділянки (виконком сільської ради). Отже, якщо право на встановлення земельного сервітуту буде належним чином оформлене та буде дотримано всіх умов, на яких він встановлений, ваш сусід не зможе заборонити вам використовувати свою ділянку. Але завважте, що сусід має право вимагати плату за встановлення сервітуту та на відшкодування збитків, завданих його встановленням.
Марина ГОТЕНКО.