Важка атлетика. Столиця України, яка на своєму віку бачила безліч грандіозних змагань найвищого рівня, вперше прийматиме чемпіонат Європи серед важкоатлетів. Відбудеться він 20—25 квітня у Палаці спорту. До речі, вхід безплатний.
Як розповів на прес-конференції, що відбулася в популярному кафе «Планета Спорт», президент національної федерації із цього виду спорту, чемпіон і рекордсмен світу, народний депутат Анатолій Писаренко, Україна виборола нелегке змагання за право проведення цього турніру в Угорщини, Німеччини, Чехії та Росії.
— Бій за чемпіонат ми виграли, — каже генеральний секретар Федерації важкої атлетики України Олександр Пуцов. — Але то був лише початок. І ми не обійшлися без державної допомоги. Тому дуже вдячні Держкомспорту (голова Микола Костенко) і Київській міській держадміністрації та її голові Олександрові Омельченку. За їх сприяння розв’язано всі організаційні питання. До речі, вже два рекорди чемпіонату встановлено ще до його старту: вийти на київський поміст виявили бажання 326 спортсменів із 35 країн континенту...
— Для нас період здобуття олімпійських ліцензій уже минув, — сказав головний тренер української збірної Василь Кулак. — Ми забронювали для себе чотири жіночі та п’ять чоловічих перепусток до Афін-2004. Але київський чемпіонат Європи стане дуже корисним етапом підготовки до стартів на олімпіаді. А для нашої перспективної молоді — доброю нагодою запозичити досвід на найвищому рівні.
— А чи всі наші найсильніші атлети виступатимуть у Києві?
— На жаль, ні. Скажімо, Денис Готфрід повністю ще не одужав після тяжкої травми. І поки що готується за індивідуальним графіком. З різних причин уболівальники не побачать на помості цього разу чемпіонів світу Наталю Скакун, Ігоря Разорьонова, а також переможців та призерів багатьох чемпіонатів і турнірів Олексія Колокольцева та Ольгу Коробку.
— А хто захищатиме честь країни на європейському форумі?
— Будь ласка, знайомтеся зі складами наших команд. Жіноча: 53 кг — Наталя Троценко (Тернопіль), 63 кг — Наталя Давидова (Чернігів), 69 кг — Ванда Масловська (Харків), 75 кг — Надія Шаманська (Миколаїв) та Дар’я Платонова (Донецька область), понад 75 кг — Юлія Довгань (Кіровоград) та Вікторія Шаймарданова (Біла Церква); чоловіча: 62 кг — Олександр Лихвальд (Харків), 77 кг — Віталій Волков (Луцьк), 85 кг — Олександр Лагодний (Біла Церква) і Володимир Бондар (Харків/Крим), 94 кг — Анатолій Мушик (Рівне), 105 кг — Микола Гордійчук (Рівне/Луцьк), понад 105 кг — Микола Бабарикін (Київ) і Ара Варданян (Одеса).
Як і водиться на змаганнях такого рівня, створено всі умови для роботи ЗМІ. Керівник прес-центру, популярний тележурналіст і коментатор Валентин Щербачов повідомив, що окрім українських очікується прибуття на чемпіонат великої групи репортерів із багатьох країн. До речі, ними опікуватиметься новоутворена організація «Золота бутса» на чолі з найкращим бомбардиром чемпіонату світу з футболу-94 Олегом Саленком. А пивовари Бахром Каландаров та Анатолій Корніяка з ТОВ «Шульц-Сервіс» частуватимуть журналістів своєю смачною пінною продукцією.
Насамкінець Анатолій Писаренко запросив киян і гостей столиці відвідати Палац спорту і підтримати українських спортсменів, які вдома прагнутимуть тільки найвищих місць. Змагання з важкої атлетики та ще й такого рівня — завжди яскраве й захопливе видовище.
Звідусіль
Футбол. Товариський матч юнацьких збірних (U-17) Україна (тренер Віктор Кащей)—Бельгія. 2:1.
Хокей. Готуючись до чемпіонату світу, національна збірна України двічі перемогла збірну Білорусі на її майданчику — 4:3 та 2:1. А повернувшись додому, наші хокеїсти з незвичним рахунком (0:0) зіграли з шостою командою російської Суперліги — «Динамо» (Москва).