Борис Зайчук, голова правління Пенсійного фонду України

Пенсійний фонд, по суті, — фактичний виконавець реформи. Ми зробили перерахунки пенсій громадянам за їх пенсійними справами відповідно до прикінцевих положень Закону «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування». І це велика робота. В дуже стислі строки ми провели перерахунок 12,3 мільйона громадян. Нині нараховується 10,1 мільйона пенсіонерів, які працюють, а це також потенційні кандидати на перерахунок.

 

У зв’язку з 12-відсотковим підвищенням пенсій ми повністю зробили перерахунки і сьогодні вже розпочали виплату. В середньому доплата становить 30 гривень за попередні три місяці (січень, лютий та березень). Кількість коштів, які надходять до Пенсійного фонду, збільшилася на 1,8 мільярда, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Все це стало можливим завдяки збільшенню зарплат, адже головне джерело надходжень коштів до Пенсійного фонду — відрахування з фонду оплати праці. Якщо торік за перший квартал через установи банку було виплачено зарплат на суму 8 мільярдів гривень, то нинішнього року — вже 10,2 мільярда.

Політика зменшення прибуткового податку громадян до 13% почала працювати і дала відповідні результати. Ще більше тішить, що люди почали цікавитися сплатою внесків. До речі, торік ми надіслали громадянам 11,5 мільйона повідомлень з інформацією про кількість сплачених внесків кожним і, відповідно, на яку пенсію він може розраховувати в майбутньому.

Якщо говорити про досягнення, то на 1 березня 2003 року середня пенсійна виплата становила 159,45 грн., а на 1 квітня нинішнього — вже 185 грн. У свою чергу, мінімальна виплата зросла з 91,8 до 102,8 грн. Звісно, хотілося б, щоб розмір виплати був більший, але ми виходимо із реальних коштів і реальних можливостей, які маємо на сьогоднішній день.

Хочу зазначити, що люди задоволені перерахунком. Найбільше зросли пенсії у Києві, Донецьку, Дніпропетровську. Істотне підвищення виплат отримали шахтарі, металурги, хіміки, тобто ті, хто мав високий заробіток. Однак найбільше втратив аграрний сектор, бо, розглянувши заробітки аграріїв, ми побачили, що перераховувати, власне, нема чого. Сьогодні середня пенсія в аграрному секторі становить 133—143 грн., а середня зарплата, для порівняння, — 101 грн. Варто зазначити, що виплата таких пенсій можлива завдяки тому, що ми зберегли солідарну систему — це дає можливість зробити перерозподіл.

Перші кроки реформи важкі, але це лише початок. Позитивні зрушення будуть.