27—29  травня у столичному Будинку вчителя відбудеться міжнародний інноваційно-інвестиційний форум за участю представників влади всіх рівнів, зарубіжних та вітчизняних фахівців з питань інноваційного розвитку економік. На думку директора Центру інвестиційно-інноваційних програм Національного інституту стратегічних досліджень Валентина ПІДВИСОЦЬКОГО, значення такого представницького форуму важко переоцінити.

— Валентине Генріховичу, чи означає це, що ми почали робити перші практичні кроки зі створення інноваційної моделі економічного розвитку?

— Безперечно, серйозним поштовхом у цьому стала науково-практична конференція за участю Президента України «Утвердження інноваційної моделі економічного розвитку України», яка відбулася навесні 2003 року. Розв’язання цієї проблеми можливе лише за умови запровадження системного наукового підходу. Адже мало вивчити світовий досвід економічного розвитку в таких державах, як США або Китай, країнах Південно-Східної Азії або Прибалтики, треба ще узагальнити його і використати з урахуванням історичних і структурних особливостей власної економіки. Наш центр ще мав «видати на-гора» науково-методичне забезпечення комплексних програм науково-технічного та інвестиційно-інноваційного розвитку підприємства, регіону, держави загалом. Робота його непомітна, проте надзвичайно плідна, якщо судити, скажімо, з приросту інвестицій в економіку більш як у півтора разу за підсумками минулого року. Травневий міжнародний форум «Інновації. Інвестиції. Інтеграція» — лише інструмент на першому етапі запровадження інноваційної моделі економічного розвитку, але такий, без якого не обійтися.

— Зважаючи на те, що чимало чиновників і підприємців, що називається, «плавають» у предметі, так і є.

— Авжеж. До того ж недооцінка інноваційної діяльності зазвичай виправдовується тривіальною причиною — браком коштів. Серйозна, але за розумного підходу не основна причина. Ми збираємося довести це і під час низки науково-технічних конференцій, «круглих столів», симпозіумів, на пленарних та сесійних засіданнях форуму. Хочу нагадати, що до участі в ньому запрошуються і представники органів влади всіх рівнів, і фахівці фінансової справи, проектного менеджменту, бізнесових структур, промисловці та підприємці. Сподіваємося, ніхто не пошкодує, бо серед партнерів форуму — комітети Верховної Ради з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій, з питань європейської інтеграції, з питань промислової політики і підприємництва, з питань освіти і науки, з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, Київський національний технічний університет України «КПІ», громадські фахові організації, асоціації країни та Європейська бізнес-асоціація тощо.

— Але ж українські інвестиції не завжди самоокупні...

— Маєте рацію. Це ще одна тема цього міжнародного форуму. Як свідчить світовий досвід, саме завдячуючи роботі самоокупних інвестицій можна вирішувати соціальні проблеми — надавати високоякісні послуги з тепло- та водопостачання населення без підвищення тарифів. Можна знижувати експлуатаційні витрати на генеруючих об’єктах, що дуже злободенно для нашої комунальної енергетики. На презентаціях у рамках форуму буде запропоновано можливі варіанти фінансування тих чи інших інноваційних або інвестиційних проектів. Це лише окремі блоки питань, які порушить у травні Міжнародний форум. Я переконаний, що він засвідчить системну, конструктивну співпрацю стосовно вироблення механізмів та інструментів інвестиційно-інноваційного розвитку, які рухають нашу економіку вперед.

Записав Сергій МИКОЛАЄВ.