Головна нагорода балетного конкурсу Сержа Лифаря залишилася в Києві
Понад двадцять нагород у номінаціях «артисти» та «хореографи» вибороли представники української школи класичного танцю на V Міжнародному конкурсі балету імені Сержа Лифаря, який выдбувався на сцені Національної опери під патронатом Президента України. Володарем Гран-прі став соліст Національної опери України, вихованець донецької балетної школи Вадима Писарєва Ярослав Саленко.
Балетний конкурс більше нагадує спортивні змагання: неприховане хвилювання перед виступом, постійні розминки, старі й нові травми, лікарі та масажисти, остання настанова педагогів і, хоч би що боліло, — з усмішкою на сцену. Жізелі та принци, кітрі та базілі, баядерки та корсари після кожного па змушували зал затаїти подих або вибухнути хвилею оплесків. А вже потім, за кулісами, — привітання, поцілунки, знемога від виснаження і сльози радості та невдач. Імена переможців тримались у таємниці до церемонії нагородження та закриття конкурсу. Знавці балету зазначали: цього року особливо були сильні виступи чоловіків. Зазвичай конкурс оцінюється так: якщо виборено Гран-прі, отже, його рівень високий.
Українські танцівники посіли всі призові місця у молодшій і старшій вікових групах, п’ять нагород одержали вихованці школи уславленого донеччанина Вадима Писарєва. Раніше в українському класичному танці кузнею кадрів була лише одна, київська балетна школа. Нині потужно розвивається ще й донецька. Хтось уже в цьому навіть бачить велику політику. Невідомо, чи вона там є, але що більше буде в нашій державі танцювальних шкіл, і якщо їх підтримувати, то в українського балету краще майбутнє.