Тема лікарських помилок, навмисно сфальсифікованих діагнозів, як і раніше, актуальна в нашому суспільстві. Ми розповімо лише про кілька випадків, що стали відомі нам, але таких страшних медичних ситуацій, на жаль, багато...
У родині Е. була одна-єдина дитина. Одного разу син застудився... Розповідає батько хлопчика:
— Це була звичайна застуда, лор-лікар у поліклініці визначив — у дитини гайморит і наполягав на промиванні гайморової пазухи носа. Дружина заборонила синові погоджуватися на будь-які проколи і поїхала на роботу, але лікар все-таки переконав його зробити промивання... Певно, у поліклініці наполягали на цій процедурі, тому що за неї потрібно платити... У кабінеті нікого не було. Відразу після проколу син знепритомнів і упав у кому. Коли я примчав до поліклініки, він лежав весь у крові, був у комі. Реанімаційна бригада так і не врятувала хлопчика. Що відбулося, ніхто сказати не може або не хоче. Можливо, через неправильний прокол у мозок потрапило повітря, тому син помер. Лікарі констатували смерть від повітряної емболії...
Справа В. В. Стіславської вразила багатьох...
— Мене поклали до криворізької лікарні з діагнозом: камінь у нирках, прооперували і прописали антибіотик мономіцин. Він виявився дуже небезпечним і токсичним для мене і дав серйозні ускладнення, зокрема на тазостегнові суглоби, уші, очі. Після лікування цим страшним антибіотиком життя моя круто змінилося... Я вже давно ходжу на милицях, втратила слух, почала сліпнути. На обох очах довелося робити операції. Зараз у мене в очах два штучні кришталика. Не одразу я стала боротися: лікувалася, перенесла ще сім операцій. Потім мономіцин заборонили. Медики не зізнавалися, що винні в тому, що сталося. Винних немає.
Поради людині,котра опинилася в такій ситуації
По-перше, ніколи не зневірятися.
По-друге, негайно звернутися по кваліфіковану юридичну допомогу:
— до адвоката,
— із заявами до прокуратури,
— до вищих органів охорони здоров’я.
Для подачі позову до суду про відшкодування матеріальної і моральної шкоди зберігайте всі медичні документи, чеки і квитанції на лікування та ліки.
Найчастіше ті, хто постраждав від неякісного лікування, видужавши, мовчать про те, що сталося, небезпечний факт залишається утаєним і в результаті горе-лікарі продовжують безкарно працювати і погроза такого так званого лікування дамокловим мечем нависає над кожним, хто до них потрапляє.
Світлана ТОРОПЧИНА-АГАЛАКОВА,адвокат.