Денне засідання 9 квітня
299 народних депутатів проголосували за постанову «Про інформацію президента Національної телекомпанії України». Зокрема, вони просять главу держави Леоніда Кучму розглянути питання про службову невідповідність президента Національної телекомпанії Олександра Савенка (на фото ліворуч) за невиконання законів України.
Відповідно до постанови НТКУ має виконати закон про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації та постанови ВР про порядок висвітлення роботи п’ятої сесії Верховної Ради четвертого скликання.
На початку засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк оголосив депутатські запити, адресовані Кабінету Міністрів, Генеральній прокуратурі, профільним міністерствам та іншим органам виконавчої влади.
Однак у відведений Регламентом час для заяв народні депутати дали оцінку вчорашнім подіям. Першими це зробили представники опозиції. Народний депутат Віктор Пинзеник («Наша Україна») сказав, що вчора не було ні переможців, ні переможених. За його словами, перемогли всі. Парламент переступив той поріг, коли треба «використати цей унікальний шанс» для плідної роботи Верховної Ради.
Народний депутат Юлія Тимошенко вважає вчорашній день щасливим для України. І назвала одного комуніста, одного соціаліста та 35 незалежних парламентаріїв, які не проголосували, за її словами, «за конституційний заколот», героями України. «Ці ганебні зміни, — запевнила одна з лідерів опозиції, — не можуть бути поставлені на голосування протягом року».
Водночас Станіслав Ніколаєнко (СПУ) вважає, що відбулися дуже важливі події: прийнято три закони — про вибори народних депутатів за пропорційною системою; вибори до Верховної Ради кримської автономії, місцевих рад, сільських, селищних та міських голів; вибори Президента. Все це дає підстави сподіватися, що й закон про внесення змін до Конституції буде також прийнято. Цю ж думку висловив і представник КПУ: «Політична реформа, про яку говорять комуністи, відбудеться».
Лідер фракції КПУ Петро Симоненко звернувся до народних депутатів з пропозицією терміново розглянути питання про відкликання українського контингенту з Іраку. Він також попросив народних депутатів повернутися до першочергових економічних проблем. Зокрема, щодо компенсації населенню втрачених заощаджень.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин поставив на голосування пропозицію внести до порядку денного питання про повернення українських миротворців з Іраку. Однак за неї проголосували лише 163 народні депутати. Після цього сесія перейшла до розгляду порядку денного. Серед питань, внесених урядом як першочергові, — проект закону про загальнодержавну комплексну програму розвитку високих наукоємних технологій; інформація президента Національної телекомпанії України про хід виконання постанови Верховної Ради України «Про порядок висвітлення роботи п’ятої сесії Верховної Ради України четвертого скликання»; проект закону про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Усього заплановано розглянути на пленарному засіданні 17 законопроектів.
Народні депутати сердечно привітали з днем народження свого колегу Григорія ДашутІна.