Нова норма: Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо місцевої міліції».
Це означає, що в Україні створено належну нормативно-правову основу для існування та функціонування такого структурного підрозділу МВС, як місцева міліція.
Від інших підрозділів міліції системи МВС вона відрізняється особливим порядком фінансування, утворення, призначення та звільнення працівників, «прив’язаністю» до конкретної території та деякими іншими моментами.  При цьому працівники місцевої міліції мають ті самі права і обов’язки, той самий рівень правового та соціального захисту, що й їхні колеги відповідно до Закону «Про міліцію» та інших правових актів. Це дасть змогу забезпечити виконання покладених на місцеву міліцію завдань, комплектацію її необхідними кадрами, єдиний захист усіх працівників міліції без додаткового (дублюючого) законодавчого регулювання та додаткових фінансових витрат.
Закон визначив фінансову основу місцевої міліції, вказавши, що вона утримується за рахунок коштів місцевих бюджетів.
Завдання місцевої міліції в основі своїй збігаються із завданнями міліції загалом і полягають у забезпеченні захисту життя, здоров’я, прав, свобод і законних інтересів громадян та охороні громадського порядку на відповідній території.
Рішення про утворення місцевої міліції приймають органи місцевого самоврядування. Щоб забезпечити обґрунтованість та виваженість такого рішення, врахування інтересів відповідної територіальної громади та загальнодержавних інтересів, закон передбачив відповідний механізм його прийняття. По-перше, рішення про утворення (а також про реорганізацію та ліквідацію) місцевої міліції може бути прийняте виключно на пленарних засіданнях міських рад. Але рад лише тих міст, де утворені і функціонують органи внутрішніх справ. По-друге, для прийняття рішення необхідне подання відповідної місцевої державної адміністрації та виконавчого органу ради. По-третє, це подання має бути погодженим з МВС України.
Місцеву міліцію складатимуть підрозділи: дорожньо-патрульної служби, патрульно-постової служби, служби дільничних інспекторів міліції, а також приймальники-розподільники для неповнолітніх, приймальники-розподільники для осіб, затриманих за бродяжництво, спеціальні приймальники для осіб, підданих адміністративному арешту. За необхідності у складі місцевої міліції можна утворити й інші підрозділи.
Місцеву міліцію очолює керівник, який є заступником начальника відповідного управління (відділу) внутрішніх справ з громадської безпеки.
Чисельність місцевої міліції визначатиметься також відповідною радою, але не довільно, а виходячи з нормативів, затверджених МВС України. За такими нормативами на сьогодні: один дільничний інспектор має обслуговувати 3 тис. осіб міського або 2,2 тис. — сільського населення; на одного міліціонера патрульно-постової служби має припадати від 1 до 1,5 тис. міських мешканців; на одного працівника ДПС ДАІ — 15 км протяжності доріг або 1050 одиниць зареєстрованих у місті транспортних засобів (див. «Іменем Закону» від 19-25 березня 2004 р.).
Повноваження органів місцевого самоврядування щодо місцевої міліції не обмежуються утворенням (реорганізацією чи ліквідацією) та визначенням чисельності. Вони наділені правом заслуховувати звіти керівника місцевої міліції про стан охорони громадського порядку та громадської безпеки на відповідній території. Відповідна рада погоджує призначення і звільнення з посад керівника місцевої міліції, начальників структурних підрозділів і дільничних інспекторів (такі призначення та звільнення — за начальниками головних управлінь, управлінь МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі). Органи місцевого самоврядування можуть ініціювати заохочення працівників місцевої міліції або притягнення їх до відповідальності, зокрема звільнення з посад у разі визнання їх діяльності незадовільною. На органи місцевого самоврядування покладено обов’язок приймати відповідні рішення стосовно витрат на утримання та матеріально-технічне забезпечення діяльності місцевої міліції, навчання її працівників, створення для них необхідних житлово-побутових умов.
Звертаємо увагу, що з метою забезпечення безперебійного захисту прав громадян та охорони громадського порядку законом визначено таке положення: до утворення відповідних підрозділів місцевої міліції у складі міліції громадської безпеки продовжують діяти підрозділи, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету.
Для довідки: закон ухвалено парламентом 4 березня 2004 р. Він набрав чинності з 6 квітня 2004 р. З повним його текстом можна ознайомитися у «Голосі України» за 6 квітня 2004 р.