Про це йшлося на семінарі «Законодавче забезпечення участі громадськості у контролі над тютюном в Україні», організованому Комітетом Верховної Ради з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства.
В Україні, наголошувалося на семінарі, на кожну людину в середньому припадає 1500—2800 сигарет на рік, або приблизно 4—5 на день, що удвічі більше, ніж у світі. Наша держава входить до групи країн, де поширеність куріння серед чоловіків перевищує 50 відсотків. А це вже, як відомо, епідемія. До того ж сьогодні кожна п’ята українка у віці 15—16 років уже курить, кожний четвертий підліток свою першу цигарку викурює в 10 років.
Ця жорстока статистика обертається не менш жорстокими наслідками: щороку куріння стає причиною смерті понад 100 тисяч людей. А якщо епідемію не припинити, то до 2020 року з курінням буде пов’язано майже 22 відсотків смертей.
Прикметно, що економічна криза, яка глибоко вразила мало не всі галузі економіки, благополучно обминула тютюнову промисловість. У 80-х роках виробництво сигарет становило приблизно 80 мільярдів штук щорічно. Починаючи буквально з 1990 року, транснаціональні тютюнові компанії активно створюють спільні підприємства великих тютюнових фабрик в Україні. Нині частка іноземного капіталу в них сягає 99 відсотків, а вироблені у нас сигарети на 98 відсотків складаються з імпортного тютюну.
Вітчизняні курці щорічно витрачають на купівлю сигарет величезну суму грошей — понад 4 мільярди гривень.
Усі ці і багато інших проблем обговорили учасники семінару, розглядаючи проект закону «Про охорону здоров’я населення від шкідливих наслідків вживання тютюнових виробів», розробленого народними депутатами Раїсою Богатирьовою і Миколою Поліщуком.
Законопроектом передбачено низку конкретних заходів, щоб запобігти поширенню вживання тютюнових виробів, поліпшити їх якість, зменшити захворюваність і смертність населення від куріння, боротися з цими традиційними звичками українців, зрештою, перемогти тютюнову епідемію.