Чи залежить набуття права на земельний пай від стажу роботи? — Неля Карпенко зі Львова.
Право на земельну частку безпосередньо не залежить від стажу роботи громадянина, його виробничих показників, особистих заслуг, місця проживання та ін. Навіть якщо після отримання сертифікату ви перестали працювати в КСП або переїхали до іншого міста, права на земельний пай ви не втрачаєте.
Що буде з моєю ділянкою у разі виходу з сільськогосподарського товариства? — Сергій Волощенко з Броварів Київської області.
У разі виходу власника земельної частки (паю) з колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства за його заявою здійснюється відведення земельної ділянки в натурі і видається державний акт на право приватної власності на цю земельну ділянку.
Чому мені не дозволяють самому вибрати місцезнаходження земельного паю? — Петро Товстенко з Шостки Сумської області.
Якщо земельний пай виділяють у натурі, то його передають вам за проектом реформування КСП або за схемою поділу земель колективної власності на земельні частки (паї). Під час розробки такої схеми враховують вимоги компактності землекористування та раціональної організації території. Проект реформування КСП і схему затверджує сільська (селищна) рада. Усі спірні питання, які постають під час виділення конкретної земельної ділянки в натурі, зокрема, якості землі та її місцезнаходження, вирішує суд.
На запитання відповідала Наталія ХОМЕНКО.