На Хмельниччині, за даними облдержнасінінспекції, зареєстровано 175 реалізаторів насіння. Однак продавців на ринках значно більше. Під час перевірок було виявлено близько півсотні тих, у кого не було посвідчень на товар. То якого врожаю можна очікувати?
Якось у продажу з’явилося насіння кормового буряка. На пакетах — написи польською мовою. Але без будь-яких даних про виробника, номер партії, термін реалізації. Просити у продавця сертифікат — марна справа. Зате анотація на упаковці обіцяла величезні врожаї. Покупців спокушала і ціна — на кілька копійок нижча, ніж у спеціалізованих магазинах. А насіння, порохняве і старе, навіть не проросло. Дехто замість кормового збирав цукровий буряк.
— Біля свого кіоску ми поставили пакети з фальсифікатом, аби застерегти покупців: це купувати не слід, — розповів приватний підприємець Віктор Ґудзь, в якого кілька насіннєвих магазинів. — Адже людина не завжди пам’ятає, де й що на базарі брала. А потім приходять і до нас з прокльонами: що ви, мовляв, підсовуєте.
Фірма В. Гудзя працює вже більше десяти років, тому набула досвіду, має постійних клієнтів. Доки ми розмовляли, підійшла жінка, яка спеціально приїхала з села. Розповіла, що торік купила сто грамів насіння огірків. Врожай був на заздрість усім. Отож тепер вирішила взяти кілограм. Запитую, чи не дуже дорого, бо поряд є набагато дешевше.
— Ні, воно того варте, — переконана жінка. — І брати в іншому місці не хочу, бо вже стільки разів дурили.
Хто засівав свою грядку, але так і не дочекався сходів, знає, як це прикро. Шкода і праці, і грошей. Але ж частенько люди готові обманюватися самі. Йдучи базаром, можна натрапити на місце, де усяке насіння продають по три пакетики на гривню. Стільки ж коштує там і популярний гібрид огірка «Роднічок». У кожному пакетику — по граму. У виробника цього насіння воно чи не вдвічі дорожче, то як може бути така дешева ціна на ринку? Хіба що продавець сам його зібрав. Але чи всі знають, що насіння цього, як і інших гібридів, можна отримати лише за умови неухильного дотримання складної технології? Інакше низький врожай гарантовано, і найсучасніша агротехніка не допоможе.
Начальник обласної державної насіннєвої інспекції Борис Мельник розповів:
— З початку року інспектори провели понад триста перевірок, відібрали дві тисячі контрольних проб. Із них майже дві сотні виявилися некондиційними за схожістю. Найбільше проблем із найпопулярнішими культурами — морквою, буряком, капустою. Що частіше продається, там і непотребу більше. Майже півтисячі партій насіння було знято інспекторами з реалізації. Складали протоколи про адміністративну відповідальність, накладали штрафи, попереджали — усе це має допомогти очистити ринки від несумлінних продавців, а грядки — від поганих урожаїв.
Але так само, як уперто проростає на городі настирний бур’ян, на базарі знову і знову з’являються шахраї.
В. Гудзь, щоб придбати високоякісний товар, звертається і до спеціалізованих господарств, лабораторій, і до приватників, фермерів, які теж взялися за насінництво. Але пересічний покупець туди не поїде. І не кожний продавець також. Тому і з’являються численні фальсифікати. Як вберегтися від них? Поради відомі: запитати сертифікат, зіставити номер партії на ньому і на пакетику з насінням, подивитися, чи зазначено хоча б термін придатності. Але, зрозуміло, на базарі ніхто цього робити не буде. Та й на пакетику за нинішніх поліграфічних можливостей можна написати що завгодно.