У світлий день Благовіщення дорогими гостями Верховної Ради були героїчні захисники Ленінграда, які нині живуть в Україні.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вручив ветеранам пам’ятні медалі «В честь 60-летия полного освобождения Ленинграда от фашистских захватчиков», сердечно подякував їм за доблесну працю, побажав здоров’я і довгих років життя.
Кітель старшини медичної служби Іріади Косякіної прикрашають бойові ордени і медалі. У далекому 1941-му вона навчалася у Ленінградській лісотехнічній академії. Як і її ровесники, мріяла про щасливе й радісне життя. З перших днів війни пішла на фронт. Ніколи не зітруться з пам’яті суворі зими на Оранієнбаумському плацдармі. Виносила з поля бою поранених, врятувала життя сотням бійців. Старшина медслужби Іріада Косякіна дійшла до Берліна й розписалася на Рейхстазі.
«Життя, яке ви прожили, про яке ми знаємо лише з книжок і кінофільмів, — сказав, звертаючись до ветеранів, Голова Верховної Ради, — буде завжди прикладом героїзму і відданості своєму народові. Це — частина нашої історії, яку ми не забудемо».
— Сьогодні вже вщухли дискусії, як називати ті роки: Друга світова війна чи Велика Вітчизняна війна. Для нас це була Велика Вітчизняна війна, — сказав Володимир Литвин. — Було багато несправедливостей. Але виступати з позиції прокурора — це не прикрашає нікого.
Нині, наголосив Володимир Литвин, робляться правильні кроки і в Росії, і в інших країнах СНД для того, щоб зберегти пам’ять про воїнів, які відстояли незалежність наших народів. Ми у великому боргу перед ветеранами.
Голова Верховної Ради поділився думками щодо політичної реформи. Парламент пішов на те, щоб майбутня Верховна Рада обиралася тільки на пропорційній основі. Багато хто це не сприймає. Глава парламенту також не з усім згоден. Зокрема, із закритими партійними списками, зауважив Володимир Литвин. Але політики переконані: відповідальності стане більше. Раніше відповідали партійними квитками. Тепер таких квитків немає. І механізмів інших не запропоновано.
Нині Верховна Рада працює над удосконаленням Держбюджету-2004. Майже 8 мільйонів людей, сказав Володимир Литвин, мають пенсію менше 200 грн. Хіба можна жити на такі гроші?