Вечірнє засідання 6 квітня
Парламент прийняв у цілому закон про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів.
Напередодні до цього законопроекту було подано майже сім з половиною сотень поправок.
Голова Верховної Ради Володимир Литвин, дотримуючись Регламенту, ставив на голосування кожну поправку окремо. Законотворчий процес затягувався. Було внесено пропозицію працювати у сесійному режимі до завершення розгляду законопроекту, проголосувати за нього у другому читанні, а, можливо, у цілому. Пропозицію підтримали 255 народних депутатів. Знову постала перспектива засідати до півночі. Опозиція продовжувала обговорення внесених поправок, хоча було ясно, що підтримки у сесійному залі вона не має. Із усіх поправок враховано лише чотири. Серед них і така: якщо закон набере чинності з жовтня наступного року, військовослужбовці строкової служби та ув’язнені вже не матимуть права брати участь у місцевих виборах.
Власне, опозиційні фракції в головному непокоїло інше: прийняття закону відкриває шлях до конституційної реформи, з принципами якої вони не згодні. Як відомо, комуністи і соціалісти погодилися віддати свої голоси за політреформу лише за умови прийняття законів про вибори за партійними списками.
— Затримка розгляду цих питань, — прокоментував ситуацію співголова Спеціальної тимчасової комісії парламенту з підготовки проектів політреформи Олександр Мороз, — серйозна помилка, бо марнується час на формальні речі, замість того, щоб його витрачати на знаходження збалансованої позиції щодо проекту закону про внесення змін до Конституції. Переконаний, сьогодні є можливість знайти таку формулу, яка повністю задовольнить інтереси суспільства і держави.
Народні депутати хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять видатного громадсько-політичного діяча, лідера правозахисного руху в Україні, поборника української державності і Героя України Миколи Руденка.