На суму 12 мільйонів гривень вилучено з реалізації спирту і алкогольних напоїв
І це лише під час тижневого відпрацювання Донецької області співробітниками міліції та Держспоживстандарту. Донеччина стала десятим регіоном України, де відбулися такі перевірки. Для порівняння: у попередніх дев’яти областях разом узятих алкоголю вилучили на суму 25 мільйонів гривень.
Виробництвом і продажем «градусів» в області займаються майже сім тисяч суб’єктів підприємницької діяльності. Перевіряльники побували на 40 відсотках із них. Порушення законодавства, що регулює ринок спирту, виявлені на кожному п’ятому підприємстві. Вражали і масштаби підпільної діяльності нелегалів. Наприклад, у селі Виноградне Новоазовського району у приватній садибі виявлено та вилучено 322 тисячі літрів спирту і 1000 літрів винного концентрату на загальну суму майже 6,5 мільйона гривень, 300 пляшок вина без етикеток, 6000 літрів барвників, чималу кількість ароматизаторів, цукрозамінника, харчової есенції тощо. За даними слідства, власники «гуральні» збували продукцію через мережу павільйонів «Вина Молдови» в Маріуполі.
— Під час відпрацювання порушено 48 кримінальних справ, — заявив перший заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко. — Вилучено понад 47 тисяч пляшок сурогату та 80 тонн спирту на загальну суму 827 тисяч гривень. Ліквідовано шість підпільних цехів, розташованих у гаражах, підвалах.
В очікуванні ревізорів із столиці чимало магазинів та баз закрилися, однак міліція дістанеться до всіх без винятку, пообіцяв начальник УМВС України в Донецькій області Володимир Малишев.
А споживачам фахівці радять: перш ніж придбати пляшку, переверніть її догори дном — у фальсифікованих напоях, як правило, знаходять сторонні включення. Крім того, закупорена кустарним способом пробка пропускає рідину. Тому «цеховики» наливають «пійло» не до половини висоти «горла», як це повинно бути, а до початку. «Або не пийте, або пийте дорожчу горілку», — радять міліціонери.