Шахи. Чемпіон світу із шахів українець Руслан Пономарьов оприлюднив заяву, адресовану членам Асоціації шахових професіоналів: «Останні рішення керівництва ФІДЕ, що стосуються проведення чемпіонату світу, надали виняткові привілеї гросмейстеру Гаррі Каспарову, чого не було не тільки за всю історію шахів, а й, напевно, за всю історію олімпійського спорту.
Звання «Найсильніший шахіст світу», що його Каспаров сам собі привласнив, не передбачено ні Статутом ФІДЕ, ні іншими офіційними джерелами. Я вважаю, що це порушує всі принципи чесного спортивного суперництва.
ФІДЕ постійно намагається перекласти на мене провину за зрив матчу Пономарьов—Каспаров. З усією відповідальністю заявляю, що ні я, ні оргкомітет не мали жодних повноважень для відміни матчу. Його відмінив президент Міжнародної федерації шахів Кірсан Ілюмжинов в односторонньому порядку.
На жаль, керівництво ФІДЕ, починаючи ще з Генеральної асамблеї у Бледі, захищало інтереси лише Каспарова... Непокоїть те, що на думку шахістів дедалі менше зважають, і вони стають скоріше засобом збагачення для навколошахових функціонерів.
Я не прагну будь-що зберегти звання чемпіона світу, але миритися з абсолютним диктатом ФІДЕ не можу. Я готовий захищати свій титул чемпіона світу на умовах, на яких його завоював.
Прошу вас, шановні колеги, з розумінням поставитися до моєї позиції. Сподіваюся, Асоціація шахових професіоналів зможе змінити цю непросту ситуацію...»
Борис Шахлін — перший в естафеті
Як відомо, 5 липня до Києва прибуде олімпійський вогонь. Його естафета розпочнеться біля знаку на в’їзд до Києва і пройде територією п’яти районів столиці за маршрутом: Харківське шосе — проспект Возз’єднання — міст Патона — бульвар Дружби Народів — вулиця Велика Васильківська — вулиця Толстого — бульвар Тараса Шевченка — проспект Перемоги — вулиці Довженка — Теліги — Мельникова — Артема — Житомирська — Володимирська — Хмельницького —Хрещатик — майдан Незалежності. Факелоносці змінюватимуться кожні 300—350 метрів. Першим смолоскип прийме семиразовий олімпійський чемпіон, гімнаст, почесний громадянин Києва Борис Шахлін. Він передасть естафету першому олімпійському чемпіонові незалежної України, борцеві В’ячеславу Олійнику.
Наступними на маршруті будуть — олімпійський чемпіон Віктор Бураков і дворазовий срібний призер Олімпійських ігор, веслувальник Ігор Ємчук. На двох завершальних етапах вогонь пронесуть наші славні боксери брати Віталій і Володимир Клички. Естафета завершиться на майдані Незалежності, де молодший із братів — Володимир, олімпійський чемпіон, передасть священний вогонь Прем’єр-міністрові України Вікторові Януковичу та міському голові Києва Олександрові Омельченку.
«Золота шпага» Соколова
Фехтування. Чемпіонат світу серед кадетів. Харків’янин Олег Соколов переміг у фіналі юніорського розряду турніру шпажистів китайця Тонга Туо (15:12) і завоював золоту медаль.
На шляху до тріумфу Олег послідовно здолав японця Хіраі (15:10), чеха Чалупку (15:14), венесуельця Лимардо (15:13), румуна Попу (15:7) і росіянина Моргоєва (15:8).
«Чорний вечір» фаворитів
Футбол. Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу. Матчі-відповіді. 6 квітня.
«Арсенал» (Англія) — «Челсі» (Англія). 1:2. Лондон. «Гайбері». 35 486 глядачів. Голи: Кальдерон, 45 — Лемпард, 51, Бридж, 88. Перший поєдинок — 1:1.
«Монако» (Франція) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 3:1. Монте-Карло. «Луї-ІІ». 18 000 глядачів. Голи: Жюлі, 45+1, 66, Морьєнтес, 48 — Рауль, 36. Перший поєдинок — 2:4.
Отже, до півфіналу вийшли «Челсі» та «Монако».
І тренуються, і перемагають...
Юнацька збірна України (U-17, гравці 1988 року народження, тренер Ігор Жабченко) під час тренувального збору в Болгарії виграла товариський матч у місцевих одноліток — 2:1. У переможців двічі відзначився півоборонець клубу «Атлант» (Кременчук) Дмитро Лепа.
Добірку підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.