3  квітня стало днем вторинного освячення собору святого Володимира в Херсонесі. На урочистій церемонії в Севастополі Президент України зазначив: «Якби ще років 10 тому хто-небудь сказав, що це відбудеться, я певен, мало хто в це повірив би».
...Закладений на місці хрещення князя Володимира, собор освятили 1888 року, через тисячу років з дня хрещення Київської Русі. У війну храм розбомбили, а в 50-х роках святе місце перетворили на кар’єр. Початок відродженню поклав 1998 рік (замовник будівництва — Управління охорони пам’яток історії і культури Києва, генеральний проектувальник — «Укрпроектреставрація», генпідрядник — «Укрреставрація»). На відродження пішло 65 млн. грн. Тут працювали 3600 майстрів різних спеціальностей. Тільки розписами були зайняті 60 кращих художників України.
Роботи вели за кресленнями XІX сторіччя, старим дідівським методом, щоб зберегти живу душу храму. І от у середині березня на другому поверсі головного бічного вівтаря встановлено іконостас з білого і кольорового італійського мармуру. На новій дорозі до храму встановили пам’ятник Андрію Первозваному, подарований Севастополю Києвом. З його освячення і почалася урочиста церемонія минулої суботи. Дув холодний вітер, навіть зі снігом, і це — на початку квітня! Після хресної ходи процесія піднялася на другий поверх храму. Тут Блаженний Митрополит Київський і Всієї України Володимир (Сабодан) вручив Президенту країни Леонідові Кучмі орден Преподобного Іллі Муромця І ступеня, а головам держадміністрацій Києва — Олександрові Омельченку і Севастополя — Леонідові Жуньку — ордени Нестора Літописця І ступеня.
А в момент урочистої літургії природа наче спохватилася: освітила храм яскравими сонячними променями, в яких засяяли й ожили лики святих на його зводах.
Відтепер собор святого Володимира в Херсонесі знову став живим втіленням великої православної історії нашого народу. На Великдень храм прийме на богослужіння, крім парафіян, президентів України і Росії.
Севастополь.