До кожного дерева, як до дитини
 
Віталій Чата (на знімку) із Корця — затятий садівник. У нього в саду, як кажуть, повна чаша: полуниця і малина, що плодоносять до заморозків, виноград із гронами вагою до двох кілограмів, персик, із якого можна зібрати майже сім відер врожаю, а також дерева з лікувальними властивостями...
Приходять до Віталія Миколайовича люди не тільки за саджанцями, а й за порадами з їх догляду. Деякі почула і я. Допоки їдемо до плодово-ягідного розсадника, що неподалік райцентру — у селі Новий Корець, садівник розповідає, які нові сорти придбав цього року.
Розсадник видно здалеку. Акуратні теплиці, рівненькі, у кілька рядів саджанці дерев... Одна з ділянок накрита плівкою.
— Це полуниця сорту «Альбіон», який привозять з Польщі та Голландії. Плодоносить від весни аж до заморозків. Коли тільки починає цвісти, відриваємо цвіт, аби було «потомство». Так, родять і «мама», і «дітки», — піднімаючи плівку, пояснює садівник. — А ось «Мадлен». Цьогоріч придбав перші тисячу кущів цього виду. Врожаю ще не мав. Є і «Королева Єлизавета»...
Цікаво, що цю солодку ягоду Віталій Чата вирощує на агроволокні. Застосування такого методу максимально полегшує догляд за полуницею, тож практикують його вже чимало господарів. Але Віталій Миколайович і тут проявив винахідливість та економність: закуповує на Рівненському льонокомбінаті спеціальну тканину, яку можна переносити на іншу грядку навіть через чотири роки.
Інше новаторство корчанина — опалювальна система для теплиць. Віталій Чата дізнавався на спеціалізованих виставках, як обігрівають свої рослини інші садоводи. Зробив копію одного з винаходів, проте з істотно меншими затратами. А остання з виготовлених буржуйок — копія тієї, що була на Євромайдані.
Віталій Миколайович сам подбав і про забезпечення поливу. Хоча, зізнається, що, багато літ потрудившись меліоратором, осушуючи землі Полісся, ніколи не думав, що через нестачу водних ресурсів доведеться зрошувати грунт.
— Ось тут у мене кавуни, дині, огірки, баклажани, полуниця, — далі проводить екскурсію господар. Показує рослини, кожна з яких висаджена в окремі посудини. — Завдяки добре сформованій кореневій системі, висаджуючи їх на грядці, дачникові не треба буде перейматися, чи пагінці приймуться, кілька днів їх поливати. Так би мовити: посадив і забув.
Окремо зупиняємося на темі вирощування винограду. Віталій Миколайович розповідає, як захопився виноградарством на семінарі у Хмельницькому. Познайомився там з одним досвідченим садівником, запросив його до себе. Вже згодом збирав перший урожай «Аркадії», грона якої сягали кілограма. Відтоді щороку в «Корець-Саду» поповнюється арсенал сортів винограду, якого тут майже сорок видів.
— Я жайвір, встаю о 5-й, а інколи й раніше, — каже В. Чата. -Проте самому за всім вгледіти тяжко. Ходиш біля кожної рослини, дерева, як біля дитини. А треба подбати і про обрізання гілок, і про обробку від шкідників, підживлення... Цей процес закручує. У поміч мені мотоблоки. Ними здійснюю майже всі сільськогосподарські роботи.
Прямуємо до ділянки, де ростуть молоді дерева. Одразу запитую, коли краще купувати саджанці фруктових дерев. Радить садовод це робити восени. Тоді вони краще приживаються. Навесні на них вже з’являється цвіт, інколи навіть виростає кілька маленьких плодів. Підійшовши до персиків, господар оглядає бруньки. Розчаровано каже: «Сухі». На відміну від минулого року, коли з одного дерева вдалося зібрати сім відер цього соковитого фрукту. 
А от абрикоси і сливи, схоже, таки вродять.
Корецький район
Рівненської області.
Фото автора.