Незважаючи на те, що старт XVІ Міжнародної виставки-ярмарку «Агро», яка щороку відбувається у Чубинському Київської області, цьогоріч призначено на перший день літа, вже тепер під дійство активно готують експозиційні площі. Вони радше нагадують будівельний майданчик: підйомні крани, бульдозери, вантажівки... Ранній аврал пов’язаний з кардинальною модернізацією виставкового центру.

За словами Віктора Привалова, президента корпорації «Украгропромбіржа» — компанії, котрій Міністерством аграрної політики доручено провадити виставкову діяльність в Україні та за її межами, — вольєри, де зазвичай експонують сільгосптварин, відсунуть у глиб території. Неподалік з’явиться луна-парк — приємний сюрприз для маленьких відвідувачів. Дітлахам, яких, на відміну від їхніх батьків, приваблюють переважно курчата, каченята, перепели, кролики, екзотичні страуси та інша живність, буде чим розважитися. На святковій центральній сцені в режимі нон-стоп триватиме навіть фестиваль народної творчості. У перспективі організатори «Агро» збираються переобладнати експоцентр, щоб той став не лише перехрестям бізнесових інтересів, а й місцем відпочинку.

Як розповів Віктор Привалов, головними виставковими «персонажами» тут стануть трактори, комбайни, сівалки — і вітчизняні, й іноземні. Нинішня «Агро» буде присвячена передусім сільськогосподарській техніці, під яку тепер асфальтують площі. Рішення таке викликане катастрофічною ситуацією з технічним забезпеченням агроформувань. У кращі роки на ланах України працювало півмільйона тракторів, понад 100 тисяч комбайнів. За статистикою, від колишнього парку «в живих» залишилося 20—30 відсотків машинерії, більшість з якої давно вже відпрацювала свій ресурс. Тому упорядники виставки вбачають великий потенціал на цьому ринку, планують виступити своєрідним містком між хліборобами та виробниками сільгоспагрегатів. Останні, здебільшого, також відзначають високий потенціал нашого ринку, прагнуть якомога швидше на ньому заякоритися. Чи не цим викликане бажання німецьких виробників техніки зафрахтувати за собою 1300 квадратних метрів демонстраційних площ? Чимало заявок від російських, білоруських компаній. «Ростсільмаш», приміром, замовив під свою експозицію понад 600 квадратних метрів, «Гомсільмаш» — 350. Сподівання українських сільгоспмашинобудівників на неабиякий інтерес до їхньої продукції господарств і агрокомпаній також можуть справдитися. Вітчизняна техніка останнім часом зарекомендувала себе не з гіршого боку — зразки за технічними характеристиками і дизайном майже не поступаються іноземним аналогам. А проблеми ремонту, якщо і виникають, вирішуються досить швидко. 

— Ми, — каже Віктор Привалов, — розуміємо, що далеко не кожне господарство має змогу купувати високопродуктивну іноземну техніку, тому сподіваємося на участь і невеликих вітчизняних експонентів. Раніше РТП — ремонтно-транспортні підприємства — працювали у кожному районі. Нині більшість з них виготовляє якусь продукцію: борони, сівалки, культиватори... Нехай вона буде не дуже складна технічно, але кожен товаровиробник матиме змогу «озброїти» своє господарство відповідно до спеціалізації та фінансових можливостей.

Загалом з експонатами виставки у Чубинському щорічно знайомляться більш як 100 тисяч відвідувачів. Організатори сподіваються, що цього року їх кількість зросте на третину.