Учора на Київському поштамті відбулися презентація та спецпогашення художньої поштової марки «Сергій Лифар», випущеної з нагоди 100-річчя від дня народження видатного танцівника і хореографа. Ця акція пройшла на другий день «Французької весни», що розпочалася в четвер лазерним шоу на майдані Незалежності та київською прем’єрою балету «Сюїта в білому», поставленого 1943 року Лифарем. На думку Надзвичайного і Повноважного Посла Франції в нашій державі Філіппа де Сюремена, є певна символіка в тому, що перші два дні місяця французької культури в Україні присвячені людині, яка є «постаттю національного масштабу і для Франції, і для України. Це найкращий приклад тісного зв’язку між нашими країнами».
Символічно й те, що коли перша акція була цілком офіційною (перед початком прем’єри в Національній опері України зачитали послання від президентів двох країн), то вчорашнє погашення марки — ініціатива громадської організації. «Спецпогашення поштамт робить часто. Але нам захотілося, щоб це було свято. І ми вирішили приурочити це до Днів французької культури», — зауважив кореспондентові «ГУ» президент Асоціації «Україна—Франція» Мирослав Попович... На церемонії погашення був присутній і перший посол України у Франції Юрій Кочубей. Він особисто знав Сержа Лифаря і згадує, що той був закоханий у свою Батьківщину, мріяв повернутися сюди, але це було дуже складно. І навіть на своєму посмертному пам’ятнику велів написати тільки коротку епітафію: «Серж Лифар з Києва». Розповідали під час церемонії і про те, як Сержу Лифарю вистачило мужності відмовитися від французького громадянства, яке йому запропонував сам президент Шарль де Голль, вручаючи орден Почесного легіону. «Батьківщина тільки одна», — відповів тоді Лифар. Цими днями з Батьківщини Лифаря розпочинається святкування 100-річчя видатного танцівника, яке відзначатимуть в усьому світі під егідою ООН. Нагадаємо, що цими святковими заходами розпочалася і «Французька весна».
Квітень для її проведення Франція обрала не випадково. Завершення «Французької весни» збігатиметься з подією, що зробить Україну сусідкою... Франції, себто Європейського союзу. Про що, до речі, йшлося у посланні президента Франції Жака Ширака. На його думку, ЄС повинен уважніше ставитися до України і супроводжувати її на шляху реформування. У посланні сказано, що Україна заявила про свій європейський вибір і бажання відкритися до культур інших європейських народів. Франція, яка завжди виступала за багатогранність культури, відгукнулася на цей поклик. Саме тому «Французька весна» має таку насичену програму.