Путін запропонував створити міждержавні консультації
У резиденції президента Росії в Ново-Огарьово відбулася зустріч Прем’єр-міністра України Віктора Януковича з Володимиром Путіним та прем’єром РФ Михайлом Фрадковим.
Володимир Путін заявив, що вважає Єдиний економічний простір вигідним для Росії й України, бо це створить умови для вільного руху капіталів, товарів і робочої сили. Крім того, на його думку, ЄЕП забезпечить гарні умови для економік двох країн і допоможе Росії й Україні на зовнішніх ринках.
У свою чергу, Віктор Янукович відзначив, що прем’єри РФ та України мають наповнити реальним змістом стратегію створення ЄЕП, закладену президентами Росії, України, Казахстану і Білорусі. За його словами, формування ЄЕП починається із зони вільної торгівлі. Товаровиробники двох країн повинні відчути, що митні бар’єри не заважатимуть їм, сказав Янукович і додав, що до майбутнього засідання російсько-української міжурядової комісії плановано залучити представників бізнесу й інвесторів.
Володимир Путін також запропонував створити нову форму взаємодії Росії й України — міждержавні консультації на найвищому рівні: «У нас є форми роботи із закордонними партнерами, зокрема, з Німеччиною. Це робиться у змішаній формі за участю перших осіб». Український прем’єр назвав цю пропозицію «дуже гарною», додавши, що рішення залежить від президентів. В. Путін пообіцяв переговорити з Леонідом Кучмою на цю тему. Міждержавні консультації відбуватимуться раз на рік, уточнив президент РФ, і на них прийматимуть рішення з ключових питань. Тим часом російсько-українська міжурядова комісія, що діє нині, має продовжувати працювати.