1 квітня в нашій країні стартувала чергова широкомасштабна гра в жмурця несвідомих новобранців з військкоматами. Отже, в Україні почався весняний призов громадян на строкову військову службу.
У контексті скорочення чисельності нашої армії стриженими потилицями і кирзовими чобітьми військкомати ощасливлять далеко не всіх юнаків, які досягли призовного віку. На порядку денному призовних комісій — не допустити направлення у війська хворих та призовників з низькими морально-діловими якостями.
З мобілізаційних списків викреслюються юнаки, що мають
5-й і 4-й ступінь обмежень через здоров’я (спеціальна медична градація для призовників), а також ті, хто має судимість, незалежно від того, відбував він покарання чи ні. Дефіциту новобранців наша армія проте не відчуває. Є кого брати. Та якість призовного контингенту все одно залишає бажати кращого. На думку військовиків, патріотичне виховання молоді недостатнє, початкової військової підготовки практично нема, от і йдуть служити ті, хто не може «відмазатись» від виконання громадянського обов’язку. Тобто хлопці з малозабезпечених родин, сироти, хлопці з сільської місцевості. Для багатьох із них армія на час служби стане годувальницею. Тут юнаки одержать також і спеціальність (наприклад, водія), яка пізніше згодиться їм «на гражданці».
Рознарядка на призовний контингент
Відповідно до указу Президента України, навесні 2004 року планується призвати 35,8 тис. чоловік. З них у Збройні Сили — 26 тис., у Внутрішні війська МВС — 6,5 тис., у Державну прикордонну службу — 3 тис., до СБУ — 310 чоловік.
Уже давно не секрет, що українська армія за своїм соціальним складом і рівнем освіти особового складу поступово перетворюється на робітничо-селянську. Така ситуація, вважають ті, хто відповідає за призов, склалася через недосконалість чинного законодавства, яке дає можливість кращим призовним ресурсам ухилятися від виконання конституційного обов’язку. Надто вже багато пільг у новобранців. За прогнозами фахівців, цієї весни близько 90% призовників одержать відстрочку від служби з тих чи інших причин.
Утім, сьогодні перед військовими комісаріатами не стоїть проблема доставити призовника на збірний пункт будь-що. Та й кількість «ухильників» останнім часом різко скоротилася. Очевидно, ховатися від військкоматів стало нецікаво.
Відправлення у війська молодого поповнення почнеться в середині квітня. Призовна кампанія протриває до кінця весни.