Генеральна прокуратура зірвала «великий почин» Державного комітету телебачення та радіомовлення: ініційоване ним анкетування журналістів та засобів масової інформації визнано незаконним.

У лютому Держкомтелерадіо — чи то з простої цікавості, чи то зі схильності до «прогресивного» обліку кадрів, чи то в передчутті виборів — розіслав обласним та міським управлінням у справах преси та інформації держадміністрацій листи з вимогою «зібрати відповідні дані щодо державних і комунальних ЗМІ та їх журналістів». Листи укомплектували анкетами, в яких журналісти мали зазначити свій псевдонім, улюблену тематику, спеціалізацію, наявність членства в журналістських об’єднаннях і навіть розмір заробітної плати та гонорарів. Одне слово, облік, як за часів соціалізму.

Факт надмірної перейнятості «творчими та матеріальними планами» працівників пера, комп’ютера і диктофона зацікавив, у свою чергу, парламентський Комітет з питань свободи слова та інформації. Його голова Микола Томенко втрутився в дивний процес «інвентаризації» і звернув увагу на нього Генеральної прокуратури. Позавчора заступник Генпрокурора Ольга Колінько повідомила парламентським захисникам свободи слова, що «в ході прокурорської перевірки листи щодо проведення анкетування журналістів та засобів масової інформації відкликано». Отже, і псевдоніми, і розміри гонорару не стали надбанням «зацікавленої громадськості». Принаймні поки що. Хоча не виключено, що інтерес до творчих біографій може проявитися під іншим ракурсом. Знати, хто чим дихає напередодні виборчих баталій, потребує сам жанр політики по-українськи.

У коментарі оглядачеві «ГУ» Микола Томенко підтвердив, що листи й анкети Держкомтелерадіо порушували законодавство України. Це оперативно визнала Генпрокуратура. Але найбільше втішила голову комітету навіть не дивовижна оперативність традиційно не дуже спритного в таких справах відомства, а «принципова позиція суб’єктів великого перепису. І ЗМІ загалом, і журналісти зокрема саботували процес анкетування. Як поінформувала Ольга Колінько, сам Держкомтелерадіо зізнався, що не одержав жодної заповненої анкети». Начебто дрібниця, а приємно.