Товариський матч. Македонія—Україна. 1:0. Гол: Ставревський, 26.
Македонія: Мілошевський (Ніколовський, 46), Ставревський (Васовський, 86), Седлоський, Мітреськи, Стояновський (Бозіновський, 62), Мітревський (Кумбєв, 89), Шумуліковський (Мустафі, 81), Дімітровський, Шакірі, Крстєв, Яанчевський (Толеський, 65).
Україна: Шовковський, Симоненко (Матюхін, 46), Парфенов, Тимощук, Русол, Шевченко (Косирін, 46), Рикун, Назаренко (Калиниченко, 81), Чечер, Ротань, Гусєв (Ребров, 46).
Попереджено: Шумуліковського, 21, Реброва, 80, Шакірі, 90+3.
Арбітр — Мілан Караджич (Сербія і Чорногорія).
31 березня. Скоп’є. Міський стадіон. 30 000 глядачів.
До столиці Македонії Андрій Шевченко прилетів з Мілана на приватному літаку. Під час тренування напередодні гри кілька сотень фанатів бомбардира у формі «Мілана» з прапорами італійського клубу вітали свого кумира. Були щасливі отримати автограф від нього, сфотографуватися на пам’ять. Але правильно кажуть, що від любові до ненависті — один лише крок. Наступного дня уже під час гри Шевченко почув і свист, і образливі вигуки.
Особливо публіка розпалилася, коли наш нападник за кілька хвилин до завершення першого тайму зняв футболку і залишив поле.
— А як би вчинили ви, — запитав журналістів Блохін, захищаючи підопічного, — якби вам розбили носа й ушкодили два зуби?
У боротьбі за м’яч гравець македонців Стояновський відмахнувся і травмував Андрія. А той спересердя і пішов з поля. Чи правильний той крок, чи надто емоційний? Як кажуть, Бог суддя футболістові. Але від цього епізоду зостався неприємний присмак.
...Усі ми, звичайно, сподівалися, що цього разу українська команда неодмінно почастує нас очікуваною перемогою. Але в першому таймі про таке ми навіть забули. Господарі владарювали на полі й домоглися свого. Назаренко прогавив Ставревського, котрий долучився до атаки і сильно пробив зблизька. Треба сказати, македонці й до цього, і після успіху створили чимало гострих моментів біля воріт Шовковського. Одного разу Стояновський влучив у штангу.
Щоправда, і в нас була чудова нагода зрівняти рахунок, коли на 30-й хвилині Шевченко бездоганною передачею вивів на ударну позицію Назаренка. Однак той не влучив зблизька.
Під час перерви Олег Блохін серйозно поговорив з підопічними, зробив одразу три заміни. Українські футболісти почали діяти ліпше. Звичайно, не все в них виходило. Але порівняно з першим таймом гра стала набагато привабливішою. Цьому, як на мене, сприяла поява на полі Реброва, котрий, схоже, перебуває у добрій формі.
Шкода, що наші футболісти не скористалися із цілої низки моментів. Щонайменше три нагоди мав Косирін. Принаймні ініціатива була на нашому боці. Та, на жаль, тільки ініціатива.
Драган Крантларовський, тренер збірної Македонії:
— Не приховую, я дуже щасливий. Ми вперше за останній час справді добре грали і мали значно ліпший вигляд, ніж збірна України...
Олег Блохін, тренер збірної України:
— Перший тайм ми провалили. Постійно програвали боротьбу, припускалися дитячих помилок. А пропущений м’яч — просто якийсь нонсенс. Забили нам після вкидання аута. На жаль, з відомих причин не зміг продовжити матч Шевченко... Ми домовлялися, що Андрій зіграє в цьому поєдинку лише 45 хвилин. Адже останнім часом він відіграв чимало напружених матчів. Проте за рахунку 0:1 я сподівався, що він міг би вийти і на другий тайм.
Окрім Косиріна, нам ніким було підсилити гру попереду, потрібно було ризикувати. Втім, ще раз наголошую на тому, що наш колектив переживає стадію становлення, і оптимального рівня гри від збірної України можна буде очікувати влітку. А конкретніше — в товариських матчах з Францією та Англією.
Сергій Ребров:
— У нашій команді з’явилося багато нових людей. Не всі вони поки що розуміють один одного на полі. Звідси й помилки. Сьогодні могли щонайменше не програти. Будемо працювати і рухатися далі.
Анатолій Тимощук:
— Дуже засмучені через поразку. Але в усього є причини. Не всім новачкам збірної вдалося виявити свої найкращі якості. Команді потрібен час для налагодження ігрових зв’язків.
Того самого дня молодіжна збірна України (U-21) в місті Штип на полі жахливої якості і за вельми упередженого суддівства місцевих арбітрів поступилася македонським одноліткам — 0:1 (м’яча з пенальті на 60-й хвилині забив Грождонський, наш воротар парирував перший удар, і македонець довершив справу повторним). Українці виступали в такому складі: Ширяєв (П’ятов, 46), Годін, Яценко, Іщенко, Чингринський, Голайдо, Пилипчук (Півненко, 79), Мілевський, Михалик (Бровкін, 65), Чеберячко, Оберемко (Ханас, 76).
Скоп’є—Штип—Київ.
Дякуємо керівництву ФФУ за допомогу в організації цього репортажу.