Якщо вірити повідомленням Мінагрополітики, в Криму і Одеській області завершилася посівна ранніх зернових і зернобобових. У загальнодержавному масштабі роботи майже досягли екватора: посіяно 46 відсотків цих культур від запланованого. Водночас оновлюються правила гри — Президент підписав закон про оподаткування доходів особистих селянських господарств.
Згідно з документом до складу загального місячного чи річного оподатковуваного доходу не входять доходи від продажу сільгосппродукції, яка вирощена на земельних ділянках, наданих для ведення особистого селянського господарства. Але лише у разі, коли їхній розмір не було збільшено унаслідок отриманої земельної частки, приміром, якщо власник соток не приєднав до своєї території земельний пай.
Не оподатковуються також доходи від продажу сільськогосподарської продукції, яка вирощена на земельних ділянках, наданих для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, а також на земельних ділянках, наданих для ведення садівництва й індивідуального дачного будівництва.
Отож селянин не сплачуватиме 13-відсотковий податок з доходів, отриманих від реалізації продукції особистого господарства. За оцінками експертів, у разі незапровадження пільги сільським мешканцям довелося б викласти сумарно майже 250 млн. грн. податку лише з продажу молока.