«Польща й Україна — разом у Європі» — під таким гаслом розпочався Рік Польщі в нашій державі. У церемонії його урочистого відкриття, що відбулася в Національній опері імені Т. Шевченка, взяли участь президенти обох держав Александр Квасневський та Леонід Кучма, Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Прем’єр-міністр України Віктор Янукович.
***
Учора Президент України Леонід Кучма і Президент Республіки Польща Александр Квасневський поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку в Києві. Як передає кореспондент УНІАН, кошик від польської сторони складений із білих і червоних квітів, а від української — жовто-блакитних. У церемонії взяли участь дружини президентів України й Польщі Людмила та Іоланта.
В українців і поляків складне минуле, тому нинішня доброзичлівість, добросусідська люб’язність та діловий інтерес одне до одного мають особливу ціну, наголосив у своєму виступі Президент України Леонід Кучма. «Відкриваючи Рік Польщі в Україні, ми робимо демонстративний крок до зміцнення наших відносин», — сказав він. Л. Кучма висловив сподівання, що вступ Польщі до Євросоюзу не спричинить витіснення українців з польського ринку, а, навпаки, відкриє нові перспективи для реалізації спільних економічних проектів. У свою чергу, Президент Республіки Польща Александр Квасневський зазначив, що нинішня польсько-українська співпраця є доказом слів поляка за походженням Папи Римського Івана Павла ІІ, котрий сказав: Європейський континент повинен дихати двома легенями — східними та західними. Гасло «Польща й Україна — разом у Європі», на думку А. Квасневського, означає співпрацю двох держав у європейських структурах, у НАТО, спільну участь у миротворчих операціях, приязнь кордонів, дружбу між політиками і, звісно, простими людьми. І такому зближенню найбільше спроможна сприяти культура, зокрема низка культурно-мистецьких заходів упродовж Року Польщі в Україні.
* * *
Згодом на прес-конференції Леоніда Кучми та Александра Квасневського йшлося, серед іншого, про приватизацію польського комбінату «Гута Ченстохова». За словами польського лідера, «необхідно вивчити ситуацію». Як він підкреслив, треба зачекати декілька днів, поки відповідна комісія проаналізує ситуацію і зробить висновки, «і тоді визначиться, чи цей тендер буде анульовано, чи знайдемо іншу форму». Александр Квасневський запевнив, що «процес проходитиме прозоро, і про все ми інформуватимемо українську сторону». Леонід Кучма висловив вдячність уряду Польщі за призупинення приватизації заводу. За його словами, «ми хочемо там бачити абсолютно прозорі і чесні правила гри». Він також додав, що цій проблемі приділено «набагато більше уваги, ніж вона варта». Президент висловив побажання, щоб у майбутньому «це не стояло на заваді нашим відносинам».